Tautas lietišķās mākslas studiju izstāde “Krāsainā diena”

No 11. marta līdz 11. aprīlim Amatu ielas 3. nama skatlogos būs skatāmi Mazās ģildes TLMS “Tīne” (vadītāja Līga Tulinska) un TLMS “Kamene” (vadītāja Marina Sproģe) dalībnieku darbi.

Ziema aiziet un pavasaris nāk aizvien tuvāk un tuvāk. Dienas paliek garākas un saule aust agrāk un riet vēlāk. Katra jauna diena atnes jaunas krāsas, kļūst gaišāka, jautrāka un dzīvespriecīgāka. Plaukst koku lapas, sildošie saules stari modina zemi, pavasara gaismā parādās pirmās pavasara puķes un ik diena pārvēršas “krāsainā dienā”.

1986. gadā pinēju pulciņš, kurš darbojās kopš 1976. gada, ieguva Tautas lietišķās mākslas studijas „Tīne” nosaukumu. No 1997.gada studijas mājvieta ir RKTMC „Mazā ģilde”. Ilgus gadus studiju vadīja Tautas daiļamata meistare Edīte Laiviņa.Šobrīd studiju vada Līga Tulinska. Saviem darbiem studijas dalībnieki izmanto kārklu klūgas un sloksnes, priežu un egļu saknes, meldrus un citus dabas materiālus. Studijas dalībnieku pinumi bijuši skatāmi neskaitāmās studijas darba atskaites izstādēs, tematiskās izstādēs, pilsētas un republikas tautas lietišķās mākslas izstādēs, kā arī izbraukuma izstādēs Latvijā un aiz mūsu valsts robežām.

Audēju pulciņš savu darbību uzsācis 1978. gadā, 1986. gadā kolektīvam tika piešķirts Tautas lietišķās mākslas studijas „Kamene” nosaukums. No 1997.gada par studijas mājvietu ir kļuvis Rīgas kultūras un tautas mākslas centrs „Mazā ģilde”. No 1983.gada studiju vada Lietišķās mākslas vidusskolas un Mākslas akadēmijas tekstilmākslas nodaļas absolvente Marina Sproģe. Studijas dalībnieču gadu gaitā austo audumu klāsts ir liels – segas, galdauti, sienas segas, dvieļi, grīdas celiņi, dekoratīvie audumi – viss, kas var padarīt interjeru siltu un mājīgu. Studijas dalībnieces auž arī modernus audumus – apmetņus, lina šalles un valkājamās drānas. Studijas dalībnieki piedalās kopējās, kā arī tematiskās republikas tautas lietišķās mākslas izstādēs. TLMS „Kamene” darbi prezentēja Latviju arī ārzemēs – Igaunijā, Lietuvā, Zviedrijā, Krievijā, Vācijā, Spānijā, Japānā un Austrālijā. Vairāki darbi atrodas Vēstures muzeja fondos.

Izstādi ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības atbalstu rīko RKTMC “Mazā ģilde”