Ceturtās Adventes koncerts “Iz pasaules radīšanas. Rebela elementi Ziemassvētku noskaņās” (hibrīdpasākums)

2021. gada 19. decembrī plkst. 18.00 RKTMC “Mazā Ģilde” Lielajā zālē Ceturtās adventes senās mūzikas koncerts “Iz pasaules radīšanas. Rebela Les Élémens”, kurā muzicēs baroka mūzikas profesionāļi – soprāni Ieva Sumeja un Monta Martinsone, baroka orķestris “Collegium Musicum Riga” un diriģents Māris Kupčs.

TIEŠRAIDI SKATIES ŠEIT: https://youtu.be/LezCn4BFcJ4

Koncerta programmā klausītājiem būs iespēja aizceļot uz 18. gadsimta Francijas galmu, akcentējot Lullī skolnieka Žana-Ferī Rebela vienu no visu laiku savdabīgākajiem opusiem “Les Élémens”. Tam laikam netipiskiem, disonējošiem un novatoriskiem mūzikas izteiksmes līdzekļiem, kas apvienoti ar vissmalkāko franču deju stilu komponists atspoguļo pasaules radīšanu – no haosa līdz laicīgām galminieku izklaidēm. Koncerta programmu papildinās komponista Žana – Filipa Ramo (Jean-Philippe Rameau) fragmenti no baletoperas “Galantā Indija” (Les Indes Galantes), kas pirmatskaņota 1735. gadā Parīzē Théâtre du Palais-Royal. Ramo, kurš mūzikas vēsturē ir viens no nozīmīgākajiem 18. gadsimta franču mūzikas skaņražiem, parūpējies par virtuozi ornamentētām un smalkām ārijām. Tās 19. decembra koncertā ir uzticētas spožajām latviešu senās mūzikas solistēm – soprāniem Ievai Sumejai un Montai Martinsonei.

Ieva Sumeja (soprāns) kopš 2018. gada specializējas senās mūzikas interpretācijā, apgūstot dziedāšanu Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā (JVLMA) doc. Airas Rūrānes klasē un papildinot zināšanas vēsturiski informētas muzicēšanas praksē pie dziedātājas Ilzes Grēveles-Skaraines, Anša Bētiņa un JVLMA asoc.prof. Māra Kupča. Pašlaik studē Senās mūzikas dziedāšanu arī Luidži Kerubīni Florences mūzikas konservatorijā pie profesores Rominas Basso.

Monta Martinsone (soprāns) ieguvusi bakalaura grādu operdziedāšanā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (prof. Aira Rūrāne) , maģistra grādu operdziedāšanā Lietuvas Mūzikas un Teātra akadēmijā (prof. Asta Krikščiūnaitė), kā arī maģistra grādu Senajā mūzikā (asoc.prof. Māris Kupčs). Kā soliste piedalījusies vairākos LNOBT iestudējumos (B.Brittens “Skrūves pagrieziens”- Flora, A.Maskats “Bīstamie sakari” – Viesis u.c.) Dziedājusi uz daudzām Eiropas skatuvēm, kā arī sakrālās mūzikas konceros Vācijā, Latvijā, Lietuvā (sadarbība ar ērģelniecēm L.Carjkovu, L. Bulavu, E.Alpi).

Baroka orķestra “Collegium Musicum Riga” nosaukums aizgūts no orķestra, kas Rīgā darbojies 17. gadsimtā. Mūsdienu orķestri 1990. gadā dibinājis Māris Kupčs – Latvijā mērķtiecīgākais baroka un klasicisma mūzikas pētnieks, nenogurstošs jauno mūziķu skolotājs. Orķestra īpašā prioritāte ir Latvijas teritorijā sarakstītā 17. un 18. gs. mūzika, kuru Māris Kupčs ar nerimstošu interesi meklē arhīvos gan Latvijā, gan citviet Eiropā. Šāds baroka orķestris ar vēsturiskajiem instrumentiem un vēsturisko atskaņošanas praksi ir vienīgais Latvijā un Baltijā, kuram ir regulāra koncertsezona visa gada garumā.

Ieeja koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, kas no 13. decembra pieejami “Biļešu paradīze” kasēs, uzrādot sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Koncertu būs iespējams skatīties arī tiešraidē RKTMC “Mazā Ģilde” Facebook lapā un www.mazagilde.lv. Sakarā ar koncerta tiešraidi, lūdzam klātienes apmeklētājus ierasties koncerta norises vietā līdz plkst. 17.50. Koncerta sākums plkst. 18.00.

Šis ir viens no adventes laika kultūras pasākumiem galvaspilsētā, kuru atbalsta Rīgas pašvaldība. Informācija par visiem kultūras pasākumiem galvaspilsētā ir pieejama tīmekļa vietnē www.svetki.riga.lv. Tuvojoties Ziemassvētkiem, svētku noskaņu Rīgā ienesīs arī pilsētvides noformējums centrā un apkaimēs.

Koncertu “Iz pasaules radīšanas. Rebela Les Élémens” ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu organizē RKTMC “Mazā Ģilde”.