TTMS “ĢILDE” IZSTĀDE “PIRMATKLĀJUMS”

No 1. oktobra līdz 10. novembrim Amatu ielas 3. nama skatlogos būs apskatāma RKTMC “Mazā Ģilde” TTMS “Ģilde” izstāde “Pirmatklājums”.

Pirmatklājums ir brīdis, kad ir notikusi saskarsme ar ko jaunu, nepieredzētu un nepiedzīvotu. Šajā izstādē redzamajos autoru darbos varam vērot katra individuālo uzdrīkstēšanos un spēju atrast savu pirmatklājumu un satikties ar brīnumu, ko sniedz māksla.


Studijas mākslinieki Īrisa Irbe, Inta Gloda, Anda Orehova, Gunta Ančupāne, Gundars Ābels un Baiba Zalcmane savos darbos izmantojuši eļļas tehniku uz audekla, Tatjana Nežberte  darbā izmantojusi eļļu uz kartona, savukārt, Sandra Dzilna savu darbu radīšanai izmantojusi pasteļu tehniku.

 

TTMS „Ģilde” savu darbību sākusi pirms teju 70 gadiem. Tās dalībnieki ir dažāda vecuma, profesiju un uzskatu amatiermākslinieki. Nodarbībās tiek gleznota klusā daba, portreti, ainavas vai figurālas kompozīcijas, visbiežāk eļļas glezniecības tehnikā. Daži labprāt strādā arī ar pasteli vai akvareļtehnikā. Galvenā tendence ir reālisms, tuvināšanās profesionālai glezniecībai. Dažu autoru darbos parādās arī naivismam raksturīgas iezīmes, bet jaunākās paaudzes dalībnieki ir drosmīgāki un glezno arī mūsdienīgā, ekspresīvā stilā un nebaidās eksperimentēt. Studijas dalībnieki rīko ne tikai savas personālizstādes, bet piedalās arī studijas, Rīgas pilsētas un republikas izstādēs. Izstādes notikušas ne vien Rīgā, bet arī Jūrmalā, Lielvārdē, Carnikavā un citās pilsētās. Pavasarī- aprīlī un maijā- visā Latvijā notiek jau par tradīciju kļuvušās Mākslas dienas. Mākslas Dienu izstādēs piedalās arī studijas Ģilde” dalībnieki, ar saviem darbiem vienmēr iegūstot atzinību. Studijas kolektīvs, neskatoties uz to, ka dalībnieku sastāvs ir mainīgs, ir ļoti saliedēts un draudzīgs, ar prieku pieņem savā pulkā jaunus dalībniekus un neaizmirst arī studijas veterānus. Studijas kolektīva saliedēšanā un radošās atmosfēras uzturēšanā lielu darbu ieguldījuši studijas vadītāji- profesionāli mākslinieki un izcilas radošas personības- Jānis Liepiņš, Hiliels Komrass, Eduards Jurķelis, Kurts Fridrihsons, Aleksandrs Zviedris, Andrejs Ģērmanis un Juris Ģērmanis. No 1986. gada līdz 2020. gada rudenim studijas “Ģilde” vadītāja bija gleznotāja Ausma Danemane. Studiju šobrīd vada Gustavs Filipsons.

Informācija par izstādi www.mazagilde.lv un facebook.com/MazaGilde.

Izstādi ar Rīgas domes Kultūras, izglītības un sporta departamenta atbalstu organizē RKTMC “Mazā Ģilde”.