Skanoša foto izstāde “Klusuma aug(ļ)i”Mežaparka Lielās estrādes jaunajā ekspozīciju zālē

Apvienojot skaņas un attēla spēku, radīta skanoša foto izstāde “Klusuma aug(ļ)i”, kura Mežaparka Lielās estrādes jaunajā ekspozīciju zālē apskatāma no 15. novembra. Izstādi veidojuši fotogrāfs Lauris Vīksne, Jauniešu koris BALSIS un skaņu režisors Artūrs Sedriks Sinkevičs.

Kopš 2020. gada marta kora BALSIS ikdiena ir mainījusies – būt kopā ir reta iespēja un lielākā daļa laika tiek pavadīta strādājot individuāli. 2021. gada janvārī tika izdots mini albums KLUSUMA AUGĻI, kura ieskaņošana notika korim neierastā formātā – individuāli. Iedvesmojoties no tik neparastas kora ierakstu prakses, radās doma veidot koristu portretu izstādi, apvienojot mūsdienu tehnoloģiju iespējas.

Laura Elizabete Godiņa, Jauniešu kora BALSIS diriģente: “Muzikālā fotoizstāde ir veidota tā, lai tajā tiktu izcelts ikkatrs dziedātājs, bet tās apmeklētājam būtu dota iespēja iepazīt kori neierastā formātā gan ieraugot, gan saklausot katra korista balsi individuāli, kora kopskaņā un ārpus tās.”

Lauris Vīksne, fotogrāfs: “Idejas muzikalajā pamatā ir mini albums “Klusuma augļi”. Pēc sarunas ar Intu Teterovski par iespējamo izstādi, radās doma, ka tai jāsaistās ar to, ka pēc ziemas klusuma, viss veras vaļā, plaukst, dzimst – korists ir augs un dziesma ir auglis. Skanošās izstādes veidošana bija izaicinājums – 30 un vairāk koristos saskatīt to atšķirīgo, īpašo. Katrs korists ir izteikta, skaista personība un tas deva motivāciju darboties tālāk.”

Arvis Ostrovskis, izstādes kurators, arī Jauniešu kora BALSIS tenors: “Izstādē, pakļaujoties dabiskajam gadalaiku ritam, ziedēs, dziedēs un dziedās aug(ļ)i, dodot iespēju tos noplūkt un vīt vainagā. Visskaistāko un enerģētiski spēcīgāko vainagu jāpin pašam. Lai tas būtu ziedu vai lapu vainags – vitalitātei un uzvarai, vai dziesmu vainags – līdzsvaram un harmonijai”. 

 

Šogad skanošā izstāde “Klusuma aug(ļ)i” piedzīvos arī savu pasaules pirmizrādi un tā notiks Ziemassvētku laikā Austrālijā, Sidnejā – Sidnejas Latviešu Namā, kur no 26. līdz 31. decembrim norisināsies Austrālijas Latviešu 58. kultūras dienas.

Izstādē izmantota mūzika no mini albuma KLUSUMA AUGĻI – igauņu Pärt Uusberg “Õhtu Ilu” un norvēģu Gunnar Eriksson “Gjendines bådnlåt” un tā pilnībā izbaudāma lietojot viedtālruni. Pie katras fotogrāfijas ir QR kods, kuru aktivizējot būs iespēja dzirdēt attēlā redzamā korista balsi.

Izstādes pilnvērtīgai baudīšanai nepieciešams: viedtālrunis, interneta savienojums un QR koda lasītājs.

 

 

 

 

 

Izstāde skatāma pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammai “KultūrELPA” un Kultūras ministrijai. Veidota sadarbībā ar Ziemeļrīgas kultūras apvienību.

Sīkāka informācija www.balsis.lv, 29414158