Dr.Mūrnieka tiešsaistes lekcija "Informācijas troksnis, izklaide, spēle un virtuālā realitāte kā mūsdienu utopijas "

2021. gadā “Mazā Ģilde” piedāvā Dr. Andreja Mūrnieka autorlekciju ciklu par dažādām vērtību sistēmām cilvēces vēsturē un mūsdienās un to ietekmi uz kultūru un sabiedrību.
 Lekcija notiks tiešsaistē platfomā ZOOM.
Lai pievienotos lekcijai, nepieciešams lejupielādēt programmu ZOOM vai arī izmantot to no Google chrome pārlūka.

 Pieejas kods lekcijai ŠEIT:https://us02web.zoom.us/j/85744311259?pwd=SUZaWWlsMEtLSFhhNEVzTXRBZTd0QT09

Meeting ID: 857 4431 1259
Passcode: 285376

INFORMĒJAM, KA LEKCIJAS DALĪBNIEKU SKAITS PLATFORMĀ ZOOM IR IEROBEŽOTS!
Lekciju var noklausīties arī http://www.facebook.com/MazaGilde
Lekcija “Informācijas troksnis, izklaide, spēle un virtuālā realitāte kā mūsdienu utopijas ” notiks 28. aprīlī plkst. 18.30.
Pēc lekcijas paredzēts laiks jautājumiem un diskusijām.
Lekcijas anotācija:

“Cilvēktiesību laikmets. Divas gleznas kā jaunāko laiku simboli. Ar ko ideoloģija atšķiras no reliģijas? Utopija kā ideoloģijas kodols. Jāaizstāv atstumtie! Kā ideoloģijas izmanto apspiesto un minoritāšu problēmas, lai panāktu savu kundzību? Valoda kā varas līdzeklis. Vērtību apzīmējošie vārdi agrāk un mūsdienās. Spēle kā dzīves princips. Vai laime ir baudā un iespējā neierobežoti īstenot savas  vēlmes? Cik tālu sniegsies iecietība un tendence nodrošināt ikvienam viņa iegribu apmierinājumu? Imanuels Kants par morāli, pienākumu un laimi. Metastāstu noliegums. Postmodernās klišejas un jaunie naratīvi. Globalizācijas spožums un posts. Defragmentācija un absurds. Mūsdienu izaicinājumi un alternatīva tiem klasiskajā Eiropas kultūras paradigmā. Vai tiešām cilvēks ir tikai sociāls “konstrukts”? Kā nosargāt cilvēku, ģimeni, tautu, nacionālu valsti un morāli? Cilvēka personības dimensijas transcendences perspektīvā.”

Lektors – Latvijas Universitātes docents Andrejs Mūrnieks – piedāvā sistemātisku ieskatu par galvenajiem pagrieziena punktiem cilvēces attīstībā. Ciklā tiek skartas vēstures problēmas, kas joprojām nav izprastas. Lekcijās tiek piedāvāta analīze par tiem faktoriem, kas veicinājuši izaugsmi vai to bremzējuši. Par mainīgo un paliekošo katra laikmeta, tautas un ikviena cilvēka dzīvē. Dāņu filozofs Sērens Kirkegors teicis: ”Mēs dzīvojam virzīdamies uz priekšu, bet dzīvi izprotam, raudzīdamies atpakaļ”.
Lekciju ciklā tiek meklētas atbildes uz dažādiem, tai skaitā eksistenciāliem, jautājumiem. Daži no tiem: Kuras ir tās problēmas, kas ir kopīgas visai cilvēcei? Kā tās risinātas vēsturē? Kuri ir tie faktori, kas visvairāk sekmējuši cilvēces attīstību (tehnoloģijas vai socializācija un sociālā integrācija, ekonomika un uzkundzēšanās vai sadarbība un komunikācijas, reliģija un māksla vai maģija, mitoloģija un zinātne)? Kas izraisa karus? Kas ir varonība? Kādas ir egalitārisma un elitārisma īpatnības? Ar ko Eiropas civilizācija atšķiras no citām? Kā cilvēces problēmas mēģinājušas risināt lielās civilizācijas? Kā Eiropas vēsturē mijiedarbojušās Antīkās un Bībeles tradīcijas? Kā virzās Eiropas attīstība: cikliski vai lineāri? Kāpēc Eiropa 20. gs. piedzīvoja lielākos vardarbības uzplūdus cilvēces vēsturē? Ar ko postmodernā dzīves izjūta atšķiras no modernisma un visas iepriekšējās Eiropas kultūras? Vai tiešām paredzamas civilizāciju sadursmes? Kas sagaida cilvēci tuvākā nākotnē?
Andreja Mūrnieka grāmatās “Ieskats kultūras un reliģiju vēsturē” (1. daļa “Aizvēsture. Austrumu civilizācijas” un 2. daļa “Eiropas kultūras saknes) ieskicēti tie principi, kas – vērtību sistēmu (civilizāciju, reliģiju, filozofijas virzienu un ideoloģiju) analizē – tiks izmantoti minētajā lekciju ciklā.
Lekcijas notiek ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu.