Tautas lietišķās mākslas studiju izstāde “Pūt, vējiņi!”

No 4. jūnija līdz 30. jūnijam Amatu ielas 3. nama logos ir skatāma Tautas lietišķās mākslas studiju mākslinieku izstāde “Pūt, vējiņi!”, kurā eksponēti RKTMC “Mazā ģilde” TLMS “Kamene” (mākslinieciskā vadītāja Marina Sproģe) austie audumi un “Tīne” (mākslinieciskā vadītāja Līga Tulinska) pinumi un Pārdaugavas kultūras apvienības TLMS “Ceplis” (mākslinieciskais vadītājs Elvijs Krevics) veidotie vēja zvani.

Šīs izstādes nosaukumā galvenais “vaininieks” ir vējš. Vasaras karsumā vējš mūs iepriecina un atvēsina, kad karstajā svelmē strādājam ikdienas darbus tīrumā vai pastaigājamies gar jūru. Vējš žāvē arī svaigi krāsoto dziju, kas tiks ieausta lakatos un deķos. Vējš žāvē linus, ko vēlāk varēs vērpt un aust lieliskos dvieļos un galdautos.

TLMS “Ceplis” veidotie vēja zvani, kas veidoti dažadās tehnikās pilda gan dekoratīvu, gan muzikālu funkciju. Vējā plīvojot un savstarpēji sasitoties keramiskie vēja zvani piepilda dārzus un pagalmus ar vēja radītām melodijām.

TLMS “Kamene” izstādē eksponē dažādus audumus. Segas austas no dabīgas vilnas dzijas, rožceliņa un vagota dreļļa tehnikā. Lina galdauti austi pārstaipu un četrnīšu dreļļa tehnikā. Linu dvieļi – pubuļu, trīnīšu un pārstaipu dreļļu tehnikā. Audums telpas atdalīšanai austs otrreizēji izmantojot materiālus, lina velkos ieausta sizāle. To iegūst ārdot apdrukātus kafijas maisus.

TLMS “Tīne” dalībnieki  saviem darbiem izmantojuši kārklu klūgas un sloksnes, priežu un egļu saknes, meldrus un citus dabas materiālus.

TLMS “Ceplis” studijas dalībnieki veido darbus dažādās keramikas tehnikās, pielietojot izvilkšanas metodi, māla virpošanu, formveidi jeb plastu, kā arī strādā ar dažādiem keramikas materiāliem. Studijā tiek apgūtas zināšanas par etnogrāfisko trauku darināšanas tradīcijām un formām, iepazīta arī rakstainā, svēpētā un raku keramika. Studijas dalībniekiem dotas lielas iespējas jaunradei, veidojot mūsdienīgu keramikas dizainu un formas, apvienojot sarežģītus tehniskos risinājumus un izmantojot dažādus glazēšanas veidus un glazūras: virsglazūras un zemglazūras, lustras, metāliskās, pigmentu un gatavās glazūras, angobas.

TLMS “Tīne” studijas dalībnieku pinumi bijuši skatāmi neskaitāmās studijas darba atskaites izstādēs, tematiskās izstādēs, pilsētas un republikas tautas lietišķās mākslas izstādēs, kā arī izbraukuma izstādēs Latvijā un aiz mūsu valsts robežām.

TLMS „Kamene” prioritāte ir izkopt, saglabāt un nodot nākamajām paaudzēm gadu simtiem kopto un veidoto tautas aušanas amatu. Ar laiku ir izveidojies arī studijas darbu raksturs, kurā izpaužas augsta darbu kvalitāte, krāsu košums un niansētība. Studijas dalībnieki piedalās kopējās, kā arī tematiskās republikas tautas lietišķās mākslas izstādēs. TLMS „Kamene” darbi prezentēja Latviju arī ārzemēs: Igaunijā, Lietuvā, Zviedrijā, Krievijā, Vācijā, Spānijā, Japānā un Austrālijā. Vairāki darbi atrodas Vēstures muzeja fondos.

Izstādi ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības atbalstu organizē RKTMC “Mazā ģilde”.