Literāri muzikāls iestudējums “Ēģiptes naktis". Pirmizrāde

29. maijā plkst. 19.00 Mazajā ģildē Rustema Galiča dzejas un mūzikas teātris un Gaļinas Poltorakas Starptautiskais talantu centrs piedāvā literāri muzikāla iestudējuma “Ēģiptes naktis” pirmizrādi.

Iestudējums veidots pēc viendaļīgā A. Puškina stāsta motīviem un ir kā veltījums Valērija Brusova 150 gadu jubilejai.

Pasākumā piedalās: Rustems Galičs – vārda mākslas aktieris,  Aleksejs Koļesņikovs – vijole,  Ingūna Grīnberga – klavieres.

“Ēģiptes naktis” ir vienīgais Puškina stāsts, kurā proza cieši savijusies ar dzeju. Tiek uzskatīts, kas tas ir teju vai pats mīklainākais Puškina darbs. Savulaik tas palika nepabeigts, tādējādi sniedzot Puškina pētniekiem plašas interpretācijas iespējas domāt par to, kas satraucis dzejnieku, radot šo daiļdarbu.

Ir bijuši vairāki mēģinājumi pabeigt minēto stāstu. Laikā no 1914. līdz 1916. gadam Valērijs Brusovs sarakstīja poēmu, kurā viņš centās nobeigt Puškina iezīmēto sižetisko līniju. Runa ir par Aurēlija Viktora vēstuli darbā “Par slaveniem ļaudīm”, kurā minēts, ka “ēģiptiešu valdniece it kā pārdevusi mīlas naktis apmaiņā pret garāmskrienoša izredzētā dzīvību”. Brusovs apbrīnojami taktiskā veidā noslēdzis Puškina poēmu. Rezultātā sanāca vēstījums par sadomazohistisku mīlasstāsta aizsākumu, par mocībām, nāvi, par to, kā trīs iet bojā pēc viena valdnieces mājiena, un turklāt, saprotams, iet bojā dažādos veidos, ņemot vērā, ka tie ir atšķirīgi varoņi, dažādu vecumu un tipu. Vislabākais ir tas, ka visus trīs varoņus viņa nogalina pēc savas iegribas, bet stāsta finālā pati kļūst par upuri.

Šis intriģējošais stāsts, ko pavēsta itāļu improvizators, ieradies Pēterburgā cerībā nopelnīt ar savu mākslu, vedina uz dažādām pārdomām, kuras acīmredzot ir satraukušas ne vien Puškinu, bet arī daudzus viņa sekotājus. Te rodamas idejas par jaunrades iedabu, iedvesmu, par dzejnieka un pūļa attiecībām, garlaicību kā cilvēka jūtu galējo robežu, par neiespējamību doties pāri tai robežšķirtnei, ko noteicis liktenis, un daudz ko citu.

Šajā radošajā vakarā Mazajā ģildē jūs varēsiet baudīt ne tikai minēto literatūras un poēzijas šedevru (tiks piedāvāti abi “Ēģiptes nakšu” varianti – gan Puškina, gan Brusova) vārda mākslas meistara Rustema Galiča izpildījumā, kurš rīdziniekiem ir labi pazīstams pēc vairākām muzikāli-poētiskām programmām, bet arī brīnišķīgu muzikālo sniegumu, ko pēc atskaņos vijoļspēles virtuozs Aleksejs Koļesņikovs un pianiste Ingūna Grīnberga.

Biļetes: https://www.bilesuserviss.lv/lat/biletes/muzika/egiptes-naktis-egipetskie-nochi-388662/

Informācija +371 28 491 488