Intas Glodas personālizstāde “PARTICIPĀCIJA”

No 1. jūnija līdz 30. jūnijam RKTMC “Mazā Ģilde” Bellacord zalē skatāma TTMS “Ģilde” mākslinieces Intas Glodas personālizstāde “Participācija”. Izstādē apskatāmās gleznas ir izpildītas eļļas un akrila tehnikās. Iedvesmojoties no dabas un apbrīnojot tās ierastās un neparastās parādības, fenomenus un paradoksus, māksliniece izpauž savas sajūtas un pārdomas par cilvēka vietu šajā pasaulē ar krāsu palīdzību, kā arī izmēģinot dažādus tehniskus paņēmienus un izdomājot jaunus risinājumus katras idejas atainojumam, līdz ar to piesātinot darbus ar koloristisku un stilistisku daudzveidību.

Māksliniece dzimusi Rīgā un kopš bērnības iesaistījusies dažādos mākslas un radošas izpausmes veidos. 2012. gadā Inta Gloda sāka darboties Tautas tēlotājas mākslas studijā “Ģilde”. Šis gads kļuva par glezniecības ceļa sākumu. Inta Gloda stāsta: “Māksla ir neatņemama cilvēka eksistences daļa, tā ir viena no pirmajām valodām, kas radusies pirmatnējās sabiedrības domāšanas ietekmē un transformējas līdzi cilvēka domāšanas attīstībai. Līdz šai dienai kopienās, kurās vēl nepastāv attīstīta rakstība, paliek tikai tas, kas tiek atspoguļots mākslā. Mani apbur mākslas simbolisms un tas, kā caur mūsu uztveri tiek veidota realitāte, piešķirot pasaulei papildus slāņus.”

TTMS „Ģilde” savu darbību sākusi pirms 75 gadiem. Tās dalībnieki ir dažāda vecuma, profesiju un uzskatu amatiermākslinieki. Nodarbībās tiek gleznota klusā daba, portreti, ainavas vai figurālas kompozīcijas, visbiežāk eļļas glezniecības tehnikā. Daži labprāt strādā arī ar pasteli vai akvareļtehnikā. Galvenā tendence ir reālisms, tuvināšanās profesionālai glezniecībai. Dažu autoru darbos parādās arī naivismam raksturīgas iezīmes, bet jaunākās paaudzes dalībnieki ir drosmīgāki un glezno arī mūsdienīgā, ekspresīvā stilā un nebaidās eksperimentēt. Studijas dalībnieki rīko ne tikai savas personālizstādes, bet piedalās arī studijas, Rīgas pilsētas un republikas izstādēs. Izstādes notikušas ne vien Rīgā, bet arī Jūrmalā, Lielvārdē, Carnikavā un citās pilsētās. Pavasarī- aprīlī un maijā- visā Latvijā notiek jau par tradīciju kļuvušās Mākslas dienas. Mākslas Dienu izstādēs piedalās arī studijas Ģilde” dalībnieki, ar saviem darbiem vienmēr iegūstot atzinību. Studijas kolektīvs, neskatoties uz to, ka dalībnieku sastāvs ir mainīgs, ir ļoti saliedēts un draudzīgs, ar prieku pieņem savā pulkā jaunus dalībniekus un neaizmirst arī studijas veterānus. Studijas kolektīva saliedēšanā un radošās atmosfēras uzturēšanā lielu darbu ieguldījuši studijas vadītāji- profesionāli mākslinieki un izcilas radošas personības- Jānis Liepiņš, Hiliels Komrass, Eduards Jurķelis, Kurts Fridrihsons, Aleksandrs Zviedris, Andrejs Ģērmanis un Juris Ģērmanis. No 1986. gada līdz 2020. gada rudenim studijas “Ģilde” vadītāja bija gleznotāja Ausma Danemane. Studiju šobrīd vada Gustavs Filipsons.

Informācija par izstādi un izstādes apmeklējuma laiki pieejami www.mazagilde.lv un facebook.com/MazaGilde.

Izstādi ar Rīgas domes Kultūras, izglītības un sporta departamenta atbalstu organizē RKTMC “Mazā Ģilde”.