TLMS "TĪNE" UN "KAMENE" DARBU

Līdz 11. aprīlim Amatu ielas 3. nama skatlogos apskatāma Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra “Mazā Ģilde” Tautas lietišķās mākslas studiju “Kamene” un “Tīne” radošo darbu izstāde.

Izstādē apskatāmie darbi tika radīti iepriekšējās kolektīvu darbības sezonās, kad studiju dalībniekiem bija iespējams darboties klātienē. Šajā ekspozīcijā redzami pavasara noskaņām caurstrāvoti darbi, kā arī materiāli no kuriem šie darbi ir veidoti.

TLMS “Kamene” izstādē eksponētie darbi veidoti no lina un vilnas dzijas. Segas un galdauts darināti izmantojot audu ripsa, rostaliņa un četrnīšu deļļa tehnikas. Savukārt TLMS “Tīne” izstādē eksponējusi sakņu un slokšņu darbus. Saknes ir viens no smalkākiem etnogrāfiskiem darbiem.  Bieži tiek izmantotas priežu saknes, kuras vāktas pavasaros.  Slokšņu darbiņi ir darba ietilpīgs process –  sākot no klūgu vākšanas, mizošanas, kaltēšanas, šķelšana, kalibrēšanas un ēvelēšanas līdz pat skaistajam gala rezultātam.

TLMS “Kamene” dibināta 1978. gadā, savukārt no 1983. gada studiju vada Marina Sproģe, pulcējot vienkopus ap 35 domubiedrenēm. Audējas vieno darba mīlestība, viņas labprāt dalās savā pieredzē ar jaunpienācējām. TLMS “Tīne” dibināta 1976. gadā, studiju ilgstoši vadīja Edīte Laiviņa, pērnās vasaras izskaņā dodoties pelnītā atpūtā un nododot studiju Līgas Tulinskas vadības grožos. “Tīne” dalībnieku pinumi bijuši skatāmi neskaitāmās studijas darba atskaites izstādēs, tematiskās izstādēs, pilsētas un republikas tautas lietišķās mākslas izstādēs, kā arī izbraukuma izstādēs Latvijā un aiz mūsu valsts robežām.

Izstādi organizē RKTMC “Mazā Ģilde” ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu.