JVLMA kora diriģēšanas 1. semestra maģistrantu koncerteksāmens kora diriģēšanā

Sestdien, 22. janvārī plkst.18.00 Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā „Mazā Ģilde” Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Kora diriģēšanas 1.semestra maģistranti aicina uz savu koncerteksāmenu kora diriģēšanā.

Koncertā latviešu un cittautu komponistu a cappella kora mūziku atskaņos JVLMA jauktais koris (mākslinieciskais vadītājs Jānis Ozols), bet pie diriģenta pults stāsies Shino Jamasaki (asociētā profesora Andra Veismaņa klase), Matīss Pēteris Circenis (asociētā profesora Andra Veismaņa klase) un Oskars Jeske (lektora Kaspara Ādamsona klase).

Taujāta par programmas izvēli, Shino Yamasaki aizrautīgi stāstīja: “Izvēlējos 20.gs. latviešu un japāņu komponistu laicīgo mūziku. Skatoties uz jūru, skatoties uz debesīm, sajūtot vēju, kuru var sasniegt…
Ceļosim pa tiem attēlojumiem, kur katra komponista iecere un nodoms virzās uz harmonisku skanējumu un dziesmu.  Skaņu telpa, ko attīstījusi sonoristiskā orientācija.”

Oskars Jeske savā programmā ir izvēlējies latviešu komponista Georga Pelēča kora mūziku, jo pašam reti ir bijusi saskarsme gan konkrēti ar Georga Pelēča mūziku, gan arī kopumā ar šāda veida mūziku.

Kā viņš pats saka: “Šis drūmais un nomācošais laiks – gan ziemas tumšie mēneši, gan notikumi Latvijā un pasaulē vedināja mani lūkot pēc tās gaismas, ko sevī slēpj pareizticīgo liturģija un pareizticīgo baznīcai raksturīgā mūzikas izteiksme. Tieši šie gaismas un siltuma meklējumi noveda mani līdz G. Pelēča kora mūzikai ar pareizticīgo liturģiskajiem tekstiem. Programmā dzirdēsim četrus skaņdarbus jauktajam korim ar pareizticīgo liturģiskajiem tekstiem – vienu no komponista pazīstamākajiem kora darbiem: Credo (Верую)kā arī 3 daļas no reti atskaņota cikla Nāvi ar Nāvi iznīcinājis.

Diriģenta Matīsa Pētera Circeņa programmu vieno sakrālās mūzikas tematika un divu, Dievam ļoti pietuvinātu, (lai arī katrs no savas konfesijas), latviešu komponistu kormūzika.

“Nevēlos runāt par šī laikmeta kontekstu, bet jāatzīst, ka pēdējos gados man ļoti pietrūkst šādas mūzikas iestudēšana un atskaņošana. Tā ir tieša, patiesa un dziļa. Iekšupvērsta, bet reizē atklāta. Mēs vēlamies dot klausītājam iemeslu aizdomāties. Aizdomāties par sevi, pasauli sev apkārt un varbūt pat ko vairāk… Šeit gribu arī izmantot arī izdevību pateikties JVLMA jauktā kora kolēģiem par izcilo mobilizēšanos īsajā mēģinājumu procesa laikā, atklātību mūzikas priekšā un brīnišķīgo skanējumu, ko, esmu pārliecināts, koncertā dzirdēsim uz skatuves.”

Ieeja koncertā bez maksas, uzrādot sadarbspējīgu Covid -19 sertifikātu kopā ar personu apliecinošu dokumentu. Vietu skaits ierobežots.

Koncerta apmeklējumam pieteikties ŠEIT: https://ej.uz/JVLMAkoncerteksamens

Koncertu ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu rīko RKTMC “Mazā Ģilde” sadarbībā ar JVLMA.