Veltas Pētersones gobelēnu  personālizstāde “Noskaņas”

Amatu ielas 3. nama skatlogos no 9. janvāra līdz 9. februārim varēs aplūkot Veltas Pētersones gobelēnu  personālizstādi “Noskaņas”.

Velta Pētersone ir RKTMC “Mazā ģilde” Tautas lietišķās mākslas studijas  “Kamene” ilggadēja dalībniece, kurai aušana ir gan vaļasprieks, gan dzīvesveids.

Apbrīnojot Latvijas tekstilmākslinieku Rūdolfa Heimrāta, Edītes Vīgneres un Egila Rozenberga darbus, Velta apguva gobelēna tehnikas un savu iespēju robežās auž neliela formāta darbiņus un piedalās ar tiem izstādēs.

Autorei piemīt prasme ikdienā saskatīt skaisto un attēlot noskaņas aužot radoši un izjusti – noskaņa un krāsu saskaņotība dabā, vasaras saulgriežu vakara saule Jāņu nakts noskaņās vai ūdens un saules mirdzums. Īpaša vieta autores darbos atvēlēta jūrai.

Darbi austi ar lielu mīlestību un prieku, izmantojot dažādas gobelēna tehnikas un dabīgus materiālus – linu un vilnas dziju.

Audēju pulciņš savu darbību uzsācis 1978. gadā, 1986. gadā kolektīvam tika piešķirts Tautas lietišķās mākslas studijas „Kamene” nosaukums. No 1983.gada studiju vada Lietišķās mākslas vidusskolas un Mākslas akadēmijas tekstilmākslas nodaļas absolvente Marina Sproģe.

Studijas dalībnieču gadu gaitā austo audumu klāsts ir liels: segas, galdauti, sienas segas, dvieļi, grīdas celiņi, dekoratīvie audumi – viss, kas var padarīt interjeru siltu un mājīgu. Studijas dalībnieces auž arī modernus audumus: apmetņus, lina šalles un valkājamās drānas.

Studijas dalībnieki piedalās kopējās, kā arī tematiskās republikas tautas lietišķās mākslas izstādēs. TLMS „Kamene” darbi prezentēja Latviju arī ārzemēs – Igaunijā, Lietuvā, Zviedrijā, Krievijā, Vācijā, Spānijā, Japānā un Austrālijā. Vairāki darbi atrodas Vēstures muzeja fondos.

Izstādi ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības atbalstu rīko RKTMC “Mazā ģilde”.