Sandras Dzilnas personālizstāde “Nozīmējumi”

No 4. aprīļa līdz 30. aprīlim RKTMC “Mazā ģilde” Mazajā zālē būs skatāma TTMS “Ģilde” mākslinieces Sandras Dzilnas personālizstāde “Nozīmējumi”.

“Daba ir nepārspējama”, domā autore, tāpēc atļaujas to tikai nozīmēt. Arī darbs studijā ir uzstādījumu nozīmējumi, kuros iespējams var saskatīt arī kādas citas nozīmes.

Mākslinieces profesionālā darbība saistās ar pedagoģiju Rīgas Amatniecības vidusskolā (1993.-2010.) un TJN Annas2 (1996. līdz šim brīdim) . RKTMC “Mazās Ģilde Tautas tēlotājas mākslas studiju “Ģilde” apmeklē no 2018. gada pie pedagoga A. Danemanes tagad G. Filipsona. Māksliniece savu lielāko laiku pavadīja mācot citus, līdz saprata, ka vēlas gleznot pati.

Pirmais impulss radās uz ledus Ķīšezerā slēpojot un vērojot dabas pilnīgumu. Tāpēc tie ir pasteļi, jo pasteļi ir viegli , kā arī tehnika ir ātra, kas piemērota aukstam laikam. Turpmāk māksliniece pārvietojās ar pasteļkasti it visur.

Jau LMA tekstilmākslas nodaļā (1986.-1992. un maģistrantūrā 2011-2013.) māksliniece aizrāvās ar nosacītiem tēliem un to simboliem tekstilā un grafikās. Domājams autores daiļrade varētu turpināt ceļu no reālām dabas studijām caur tēliem uz abstraktām kompozīcijām.

TTMS “Ģilde” savu darbību sākusi pirms  75 gadiem. Tās dalībnieki ir dažāda vecuma, profesiju un uzskatu amatiermākslinieki. Nodarbībās tiek gleznota klusā daba, portreti, ainavas vai figurālas kompozīcijas, visbiežāk eļļas glezniecības tehnikā. Daži labprāt strādā arī ar pasteli vai akvareļtehnikā. Galvenā tendence ir reālisms, tuvināšanās profesionālai glezniecībai. Dažu autoru darbos parādās arī naivismam raksturīgas iezīmes, bet jaunākās paaudzes dalībnieki ir drosmīgāki un glezno arī mūsdienīgā, ekspresīvā stilā un nebaidās eksperimentēt. Studijas dalībnieki rīko ne tikai savas personālizstādes, bet piedalās arī studijas, Rīgas pilsētas un republikas izstādēs. Izstādes notikušas ne vien Rīgā, bet arī Jūrmalā, Lielvārdē, Carnikavā un citās pilsētās. TTMS “Ģilde” vada Gustavs Filipsons.

Izstādi ar Rīgas domes atbalstu organizē RKTMC “Mazā ģilde”.