Izstāde “CIEŅA, DROSME, GODĪGUMS UN ATBILDĪBA JAUNIEŠU ACĪM”

Līdz 29. jūlijam RKTMC “Mazā ģilde” Mazajā zālē būs apskatāma izstāde “CIEŅA, DROSME, GODĪGUMS UN ATBILDĪBA JAUNIEŠU ACĪM”

Delna, aktualizējot jauniešu lomu atbildīgas un tiesiskas valsts stiprināšanā, 2022. gada martā aicināja jauniešus vecumā no 12 līdz 19 gadiem piedalīties zīmējumu konkursā “Es redzu”.  Jaunieši tika mudināti izvēlēties vienu no zīmējuma konkursa apakštēmām “Es un godīgums”, “Es un atbildība”, “Es un drosme” vai “Es un cieņa” un savos zīmējumos atainot, kā izvēlētā vērtība izpaužas viņu un apkārtējo cilvēku rīcībā un attieksmē vienam pret otru.

Konkursa noslēgumā tika saņemti 133 darbi no 24 Latvijas skolām un 1 ģimenes. Visbiežāk jaunieši savos darbos atainoja drosmi – 57 zīmējumi, atbildība – 30 zīmējumi, cieņa – 23 zīmējumi, godīgums – 13 zīmējumi. Vairāki jaunieši darbos bija izvēlējušies apvienot vērtības – 10 zīmējumi. Katram zīmējumam ir dots nosaukums, jaunieši saviem darbiem ir pievienojuši arī aprakstus, tādējādi palīdzot skatītājam izprast darba ideju un ar teksta palīdzību sajust uzzīmēto.

Zīmējumos atklājas jauniešu emocijas un godaprāts, attiecības ar ģimeni, skolasbiedriem un skolotājiem, rūpes par dabu un dzīvniekiem, attieksme pret COVID-19 ierobežojumiem un Krievijas uzsākto karu Ukrainā.

Izstādē apskatāmi Aleksandrovas pamatskolas, Baldones vidusskolas, Daugavpils Vienības pamatskolas, Daugavpils 9. vidusskolas, Dobeles 1. vidusskolas, Dundagas vidusskolas, Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas, Jelgavas pamatskola “Valdeka” – attīstības centra, J.G. Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskolas, Jūrmalas Pumpuru vidusskolas, Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas, Rīgas Centra humanitārā vidusskolas, Rīgas Kultūru vidusskolas, Rīgas 6. vidusskolas, Rīgas 40. vidusskolas, Rīgas 63. vidusskolas, Rīgas 71. vidusskolas, Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas, Salacgrīvas vidusskolas, Salaspils 1. vidusskolas, Skaistkalnes vidusskolas, Vaboles vidusskolas, Viesītes vidusskolas un Zilupes Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu darbi.

Izstādi ar Rīgas domes un RKTMC “Mazā ģilde” atbalstu rīko DELNA – Sabiedrība par atklātību.