Kamermūzikas vakars. Koncerts "Premiere"

DALĪBNIEKI
Dace Zālīte, čells
Mārtiņš Zilberts, klavieres

PROGRAMMA
Dmitrijs Šostakovičs Adagio no baleta “Gaišais strauts” čellam un klavierēm
Sergejs Prokofjevs Sonāte čellam un klavierēm Op.119 Domažorā
Andris Dzenītis “Vai dzirdi mani?…”
Fazils Sajs Dört Şehir “Četras Pilsētas” Sonāte čellam un klavierēm Op.41

Ar lielu solo un kamermuzicēšanas pieredzi bagātie mūziķi apvienojušies duetā un pirmo reizi kopš “Musica Baltica” paspārnē izdotā kamermūzikas tvarta un piecām ražīgām sezonām Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra klaviertrio sastāvā Dace Zālīte un Mārtiņš Zilberts priecēs klausītājus ar aizraujošu kamermūzikas vakaru Mazajā Ģildē.

Koncertprogrammas pirmajā daļā mūziķi aicinās ieklausīties par klasiku kļuvušajos lielmeistaru Dmitrija Šostakoviča un Sergeja Prokofjeva opusos. Intriga saglabāsies līdz pat pēdējam koncerta brīdim, kad dueta izpildījumā pirmo reizi Latvijā izskanēs slavenā turku pianista un komponista Fazila Saja Sonāte čellam un klavierēm – “Četras pilsētas”. Savukārt “Vai dzirdi mani?…” ir pasaulē atzītā latviešu skaņraža Andra Dzenīša agrīnais opuss, kas piedzīvos savu pirmatskaņojumu Latvijā.

Čelliste Dace Zālīte ir viena no pēdējām izcilā latviešu čellista Māra Villeruša studentēm, kas absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas maģistratūru ar izcilību, saņēmusi JVLMA un Swedbank Gada Balvu jaunajam mūziķim (2012) , kā arī Latvijas Lielās mūzikas balvas nomināciju kategorijā “Gada jaunais mākslinieks” (2013). Ar atzinību uzņemtajā un pirms divām sezonām izdotajā tvartā, kopā ar Mārtiņu Zilbertu ieskaņojusi Johannesa Brāmsa un Sezāra Franka Sonātes čellam un klavierēm. Viņa ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra čellu grupas mūziķe. Regulāri atskaņo koncerprogrammas kopā ar Induli Cintiņu (vijole) un Mārtiņu Zilbertu (klavieres) dibinātajā LNSO klaviertrio sastāvā , kā arī ar citiem mūziķiem un domubiedriem visā Latvijā.

Pianists Mārtiņš Zilberts ir Latvijas Nacionalās operas un baleta galvenais solistu koncertmeistars. 2018. gadā saņēmis Operas fonda blavu “Par izcilu mākslinicisko sniegumu”. Mārtiņa Zilberta kamermuzicēšanas un skatuves partneru vidū bijuši daudzi latviešu un ārzemju mākslinieki, tajā skaitā Kristīna Blaumane, Andrejs Dogadins, Dita Krenberga, Inga Kalna, Liene Kinča, Kristīne Opolais, Egīls Siliņš, Aleksandrs Antoņenko u.c.

Biļetes https://www.bilesuparadize.lv/lv/events/event/75355