Franča Šūberta dziesmu cikls "Skaistā dzirnavniece"

   5.oktobrī Rīgā, Mazājā Ģildē izskanēs Franča Šūberta dziesmu cikls “Skaistā dzirnavniece’’, viena no skaistākajām romantisma laika mūzikas pērlēm, kura šogad sajūsminājusi klausītājus jau daudzās Latvijas koncertzāles, jauno, talantīgo mākslinieku tenora Jura Vizbuļa un pianista Rūdolfa Vanka sniegumā, kuru sadarbība kamermūzikā jau ieguvusi klausītāju un kritiķu augstu novērtējumu.

Dziesmu ciklā “Skaistā dzirnavniece” ietērpts romantisks un aizraujošs mīlas stāsts par jaunekli- romantisko varoni, viņa ilgām pēc laimes, kuras liek doties ceļojumā, kurā jauneklis atrod savu dzīves mīlestību- skaisto dzirnavnieci, piedzīvo laimes nojausmas un dziļu mīlestību, kaisli, kam seko vilšanās, izmisums un greizsirdība sastopoties ar sāncensi un zaudējot mīļoto, un sāpēs meklējot mierinājumu strauta dzelmē. Vilhelma Millera dzejā tēlu jūtas un attiecības tiek attēlotas izmantojot krāsas un dabas tēlus, kuri spilgti atspoguļoti Franča Šūberta mūzikā. Zilā krāsa saistās ar galveno varoni- jaunekli, gaišām mīlestības jūtām, prieku, cerībām, strauta tēlu, dzirnavnieci un pavasari. Turpretī zaļā krāsa, kura dzirnavniecei saistās ar mīlestību, ienes satraukumu, greizsirdību, izmisumu un saistās ar visu, kas apdraud jaunekļa laimi un ilgas.

 

Juris Vizbulis ir spilgts Latvijas jaunais tenors, kurš ar savu balsi un talantu sajūsminājis klausītājus gan Latvijā, gan ārzemēs. Dziedātājs piedalās operās, operetēs, sniedz solokoncertus, aktīvi koncertē gan Latvijā, gan ārvalstīs galvenokārt Itālijā, Anglijā, Vācijā, Austrijā un Francijā, veidojot garīgās mūzikas programmas balsij un ērģelēm, piedaloties dažādos mūzikas projektos un kamermūzikas koncertos. Īpašu atzinību izpelnījās Jura Vizbuļa soloprogramma “Rezignācija”, kura tika veltīta Emīla Dārziņa solodziesmām un tika atskaņota vairākos koncertos Latvijā, saņemot sajūsminātas klausītāju un mūzikas profesionāļu atsauksmes. Mākslinieks izvēloties skaņdarbus patiesi iedziļinās katras dziesmas būtībā, piepildot dziedājumu ar patiesi un dziļi izjustu pārdzīvojumu, kas atspoguļojas balss tembra krāsās. Franča Šūberta mūzika mākslinieku uzrunājusi jau ļoti sen ar romantiski dziļām un piesātinātām krāsām mūzikā un dzejā.

“Cilvēciski dziļi un skaisti mīlestības pārdzīvojumi izskan komponista ciklā ar Vilhelma Millera dzeju “Skaistā dzirnavniece”. Komponistu uzrunāja Millera karstā un nelaimīgā mīlestība, acīmredzot Šūberta mīlas un dzīves sāpes gājušas līdzās dzejnieka dvēseles stāvoklim, ietērpjot abu pārdzīvojumus šinī ciklā. Mīlestības tēma vienmēr būs aktuāla, jo vairāk vai mazāk esam to piedzīvojuši katrs savā dzīvē, vai piedzīvosim. Cikls mani uzrunā kā dziedātāju ar savu neizsakāmi izcilo un skaisto muzikālo valodu un ar nebeidzami skaisto saturu. Franča Šūberta vokālā daiļrade mani vienmēr izaicina ar vokālo meistarību un niansēm, kā arī svarīgi iedziļināties izcilā teksta krāsās, lai varētu to nodot tālāk klausītājiem.”

Tā mākslinieks raksturo Franča Šūberta dziesmu cikla izvēli koncertprogrammai.

Koncertā piedalīsies pianists Rūdolfs Vanks, kura klavierspēli raksturo īpašs jūtīgums un aizrautība sadarbībā ar solistu, daudzkrāsaina, emocionāla un dziļa interpretācija. Pianists koncertējis Vācijā, Dānijā, Šveicē, Nīderlandē, Somijā, Francijā, Singapūrā, Malaizijā un Armēnijā u.c. Paralēli aktīvai solista darbībai, īpašu lomu pianista dzīvē ieņem kamermūzika, kur mūziķim ir īpaši sasniegumi sadarbojoties ar dažādiem mūziķiem. Piedalījies vairāk nekā piecpadsmit starptautiskajos konkursos, to skaitā iegūta II vieta Torneo Internazionale di Musica Itālijā, Veronā un I vieta Montrond les Bains konkursā Francijā kā arī I vieta Jeunesses Musicales konkursā Bukarestē, Rumānijā u.c. Piedalījies Holland Music Sessions rīkotajos koncertos Nīderlandē, Pimu klaviermūzikas festivālā Helsinkos, Kabardjesas pianistu festivālā Francijā, Summerwinds mūzikas festivālā Minsterē, Šlezvigas Holšteinas mūzikas festivālā Vācijā, Riva del Garda mūzikas festivālā Itālijā, Kopenhāgenas kamermūzikas festivālā un La Schubertiade koncertos Šveicē.

Biļetes ir pieejamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.