Režisora Andreja Apsīša dokumentālās filmas

No 1. maija plkst. 10.00 līdz 6. maija plkst. 23.00 Mazās ģildes sociālo tīklu Facebook un YouTube kontos bez maksas būs skatāmas divas režisora Andreja Apsīša dokumentālās filmas – “Esplanāde” (1991) un “Tautas dzejnieks Rainis” (1987)

 Esplanāde dokumentāla filma 1990.g. 19min.

Esplanāde – tulkojumā no franču valodas – līdzens laukums. Tāds tas ir arī pašā Rīgas centrā starp Brīvības, Valdemāra, Elizabetes ielām un Kalpaka bulvāri. Veiksmīgi izmantojot dažādos laikos filmētos arhīva kadrus, autori sniedz ieskatu par vēstures notikumiem Rīgā, Latvijā. Ja kāds teiktu – tev ir tikai mirklis laika, lai vēstītu par savu valsti, tad šis emocionālais, skaudri dokumentāls 19 minūtes garais kino stāsts uzfilmēts turpat simts gadu garumā nelielā zemes pleķītī pašā Rīgas centrā to veic.

Scenārija autori Agris Redovičs un Andrejs Apsītis, režisors Andrejs Apsītis, operators Moisejs Bitke, redaktore Baiba Šteina, izpildproducente Ilze Korjus.

SKATIES ŠEIT : https://youtu.be/r9xBoQ5a5ys

 

Tautas dzejnieks Rainis dokumentāla filma 1987.g. 19min.

Filma stāsta par Tautas dzejnieka Jāņa Raiņa pēdējo dzīves posmu. No trimdas atgriežoties viņu sagaida tautas pūļi  Rīgas stacijā līdzīgi kā mūsdienās mēs sagaidījām Mariju Naumovu un Latvijas hokeja puišus pēc uzvaras pār Krievijas komandu.  Un tad Rainis ir Saeimas deputāts un ir ministra amatā, un soļo tautas manifestācijas galvgalī…  Bet, pretēji pārtikušas dzīves ainiņām attēlā, filmā skan skumjas un nožēla dzejnieka Jāņa Raiņa dienasgrāmatas rindās. Vēsture atkārtojas.

Scenārija autori Agris Redovičs un Andrejs Apsītis, režisors, operators Andrejs Apsītis, komponists Ivars Vīgners, redaktore Rūta Frijāre, skaņu operators Aivars Riekstiņš, izpildproducente Astrīda Veikša.

SKATIES ŠEIT: https://youtu.be/kI4-8iIKClc

Filmu demonstrāciju ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības atbalstu organizē RKTMC “Mazā ģilde”.

Plašāku informāciju par visiem valsts svētku pasākumiem un to norises programmu meklējiet mājaslapās – kultura.riga.lv un riga.lv , kā arī sekojiet līdzi Rīgas domes sociālo tīklu

lapās “Rīga” https://www.facebook.com/Riga.lv un “Rīgā notiek” https://www.facebook.com/RigaNotiek