Mūzika čellam un klavierēm (Antons Rosputko / Gļebs Pišņjaks)

24. novembrī plkst. 19.00 RKTMC “Mazā ģilde” satiksies divi spoži mūziķi, divas personības apvienojas, lai klasiskās mūzikas cienītājiem piedāvātu neparasti skaistu programmu. Roberta Šūmaņa mūzikas izsmalcinātība, Edvarda Grīga melodiskums un spožums, Sezāra Franka kaisle un dziļums, kā arī Astora Pjacollas argentīniešu tango ritmi, precīzāk – viņa Le Grand Tango, ko komponists veltīja Mstislavam Rostropovičam, dižam mūziķim un cilvēkam – koncerta klausītājiem ļaus nokļūt apburošas, jūtu un pārdzīvojumu pārpildītas mūzikas pasaulē.
Gļebs Pišņaks, viens no izcilākajiem savas paaudzes čellistiem Baltijas valstīs. Jau 14 gadu vecumā Gļebs debitēja kā Lietuvas kamerorķestra (diriģents – profesors Sauļus Sondeckis) solists uz Lietuvas Nacionālās filharmonijas skatuves. Turpmāk mūziķis ir uzstājies kā solists un kamermūzikas izpildītājs daudzās prestižās koncertzālēs, tādās kā Concertgebouw Amsterdamā, Vīnes Musikverein, Maskavas konservatorijas Lielā zāle, Quirinal Palace Romā.
1998. gadā Gļebs Pišņaks iestājās Baļa Dvarjona Mūzikas skolā (Viļņa, Lietuva), kur čella klasē mācījās pie pedagoģes Tatjanas Kucas. Turpmāk Gļebs Pišņaks mācījās Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā pie profesora Rimanta Armona, kur ieguva bakalaura diplomu. Pēc tam mūziķis savu izglītību turpināja Vīnē, kur bija slavenās Natālijas Gūtmanes un Johanesa Maisļa students. Mācību laikā Gļebs Pišņaks bagātinājās Jo-Jo Ma, Mstislava Rostropoviča, Ivrija Gitla, Henriha Šifa un daudzu citu meistarklasēs.
Čellists Gļebs Pišņaks kā solists ir uzstājies kopā ar Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri, Lietuvas valsts simfonisko orķestri, Portu simfonisko orķestri, Kauņas simfonisko orķestri, Maskavas konservatorijas simfonisko orķestri, Lietuvas kamerorķestri, Sinfonietta Riga, Sv. Kristofora kamerorķestri, Vidzemes kamerorķestri, Klaipēdas kamerorķestri, Camerata Ars Lituanica. Mākslinieks ir sniedzis solo un kamerkoncertus daudzās Eiropas valstīs, Ķīnā, ASV.
2006. gadā Gļebs Pišņaks saņēma Lietuvas Republikas prezidenta Valda Adamkus apbalvojumu par Lietuvas vārda popularizēšanu, bet 2020. gadā viņu apbalvoja Lietuvas Republikas prezidents Gitans Nauseda.
Kopš 2019. gada Gļebs Pišņaks ir pasniedzējs Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā.
Antons Rosputko ir viens no spožākajiem jaunākās paaudzes pianistiem, dzimis 1993. gadā Jūrmalā (Latvija), pašlaik dzīvo Vīnē. Antons ir daudzu starptautisku konkursu laureāts, dažādu festivālu dalībnieks.
Pianists ir saņēmis Latvijas Kultūras ministrijas balvas 2005., 2006. un 2008. gadā, kā arī Latvijas “Atzinības” balvu 2009. gadā. 2012. gadā viņš ieguva Hübel fonda stipendiju. 2009. gadā Antons kļuva par Mozarteum Starptautiskās vasaras akadēmijas Zalcburgā (Austrija) laureātu, un tas deva viņam iespēju uzstāties slavenajā Zalcburgas festivālā.
Savu muzikālo izglītību pianists sāka Jūrmalas mūzikas skolā, kur viņa skolotāji bija Tatjana Pavļučenko un Jānis Maļeckis. 2010.-2017. gadā Antons Rosputko mācījās Mozarteum universitātē Zalcburgā (Austrija) profesora Pāvela Gililova klasē un ar izcilību pabeidza gan bakalaura, gan maģistra studijas. Kopš 2017. gada apmeklē Starptautisko klavierspēles akadēmiju “Incontri col maestro” Imolā (Itālija) profesora Borisa Petrušanska vadībā.
Antons ir arī piedalījies Armena Babahajana, Arkādija Sevidova, Sergeja Maļceva, Anatolija Ugorska, Petera Takača, Žaka Ruvjē, Matti Raekallio, Zigfrīda Mauzera, Volfganga Manca un Denisa Prošajeva meistarklasēs.
Kā solists kopā ar orķestri Antons ir uzstājies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri Normunda Vaiča vadībā, Sinfonia Concertante Orchestra Andra Vecumnieka vadībā, Kauņas pilsētas orķestri Modesta Pitrena vadībā, Liepājas simfonisko orķestri “Amber Sound” Tadeuša Voicehovska vadībā. Antons Rosputko ir daudz uzstājies Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Krievijā, Čehijā, Vācijā, Austrijā, Itālijā, Lihtenšteinā, Šveicē, Ungārijā un Nīderlandē. Tās ir tādas skatuves kā Mozarteum fonda Lielā zāle un Vīnes zāle, Mozarteum Universitātes Solitär zāle, Minhenes Mūzikas un izpildītājmākslu universitātes Lielā koncertzāle, Fēliksa Mendelsona Bartoldi Mūzikas un teātra universitātes (Leipciga) Lielā zāle, Kaļiņingradas filharmonijas koncertzāle, Pērnavas koncertzāle, Kauņas Valsts filharmonijas Lielā zāle, Rīgas Mazā ģilde, Latvijas Nacionālās operas Lielā zāle un Dzintaru koncertzāle.
2021. gadā viņa debijas albumu “Šopēna šedevri” digitālā formātā laida klajā zīmols Ulysses Arts, un tas tika iekļauts vairākās Apple Music un Spotify labākajās redakcijas izlasēs.