Ivara Selecka dokumentālā filma "Apcirkņi"

Režisora Ivara Selecka iespaidīgajā filmogrāfijā lauku tēmai ir īpaša vieta. Jau piecdesmit gadus viņš dokumentē Latvijas lauku vidi un cilvēkus valsts liktenīgu pārmaiņu brīžos.

Tuvojas kino meistara Ivara Selecka ievērojama gadskārta. To gaidot, RKTMC “Mazā ģilde” no 11. novembra līdz 19. novembrim mazagilde.lv un Mazās ģildes facebook kontā demonstrēs dokumentālās triloģijas pirmo filmu “Apcirkņi” (1973).

FILMU SKATIES ŠEIT: https://www.youtube.com/watch?v=6PFzfcyFjrc

1973. gada dokumentāla filma “Apcirkņi” tapusi laikā, kad Brežņeva “labākas nākotnes” vārdā padomju vara apkaroja privātīpašumu un likvidēja Latvijai tradicionālās viensētas, pārvietojot zemnieku ģimenes uz daudzstāvu namiem kolhozu centros. Tā bija lielo kolhozu tīrumu veidošana, zemnieku padzīšana no savām mājām un zemes.

Dokumentāla filma “Apcirkņi” ir ne vien vēsturisks sava laikmeta dokuments, bet arī mākslinieciski augstvērtīgs kinodarbs, kura veidošanā piedalījušies arī sava aroda profesionāļi –  Armīns Lejiņš, Jānis Peters, Hercs Franks, Tālivaldis Marģēvičs, Pēteris Plakidis, Boriss Podnieks u.c.. Filma tika atzīta par gada labāko filmu PSRS.

ŠEIT skaties režisora, operatora Ivara Selecka un dramaturga Andra Vanadziņs sarunu: https://youtu.be/WvaRMImFFCI 

Dokumentālās kino triloģijas filmas par Latvijas zemnieku dzīvi “Nāc lejā, bālais mēness!” un “Zem ozola kuplajiem zariem” tiks demonstrētas 2024. gadā – Ivara Selecka 90. jubilejas gadā.

Ivars Seleckis, būdams izcils kinooperators un īpaši tālredzīgs kinorežisors, ne vien meistarīgi iemūžināja Latvijas vēstures svarīgus brīžus, bet, cīnoties ar padomju laika cenzūru, izglāba filmu. Tādēļ šodien mēs varam dziļāk ielūkojoties filmas kadros saskatīt šodienas problēmu elpu.

Filmas demonstrēšanu ar Rīgas domes atbalstu nodrošina RKTMC “Mazā ģilde”.

Šis ir viens no Lāčplēša dienai veltītajiem pasākumiem Rīgā. Ar visiem Lāčplēša dienai un Latvijas proklamēšanas gadadienai veltītajiem pasākumiem Rīgā var iepazīties tīmekļvietnē https://svetki.riga.lv, kā arī sekot līdzi sociālo tīklu lapā “Rīga” un “Rīgā notiek”.