“Džezs Vecrīgā – Mazās ģildes dārzā”

3., 10., 17., 24. un 31. augustā plkst. 17.00 koncertciklā “Džezs Vecrīgā – Mazās ģildes dārzā” muzicēs Rinalda Maksimova trio.

Rinalds Maksimovs (sitaminsturmenti) tandēmā ar Kārli Auziņu (saksofons) un Tuomo Uusitalo (pianists) ir trīs draugi un domubiedri, kurus vieno mīlestība pret mūziku. Mūziķi ir pavadījuši laiku Amsterdamā un Kopenhāgenā, kur izglītojušies un guvuši pieredzi improvizētās mūzikas lauciņā. Pēc studiju beigšanas mūziķi ir aktīvi dalībnieki Latvijas un Eiropas improvizētās mūzikas un arī citu žanru mūzikas scēnās, izdodot ierakstus un koncertējot ar dažādās apvienībās. Koncertā tiks atskaņotas Rinalda Maksimova mūzika brīvās improvizācijās, balansējot starp dažādu žanru muzikālajām tradīcijām un tverot mirkļa neatkārtojamo burvību.

Bundzinieka Rinalda Maksimova aizsākumi mūzikā saistās ar kormūziku, muzicēšanu orķestrī, ksilafona un marimbas spēli, tomēr tik dabiskā un nevainīgā interese par mūsdienu pop un rokmūziku ir novedusi pie padziļinātas izpētes džeza un “brīvi improvizētās” mūzikas (“free jazz”, “free music”) lauciņā. Pēc Rīgas Doma kora skolas džeza nodaļas absolvēšanas bundzinieks Rinalds Maksimovs no 2013. – 2018. gadam ir dzīvojis un studējis mūzikas izpildīšanas un interpretēšanas mākslu ārpus Latvijas robežām. Vienu gadu Zviedrijā (“Fridhems Folkhögskola”) un četrus Dānijā, kur ieguvis bakalaura grādu mūzikas izpildītājmākslā Ritmiskās Mūzikas konservatorijā (“Rhythmic Music Conservatory”). Šobrīd ar savu uzkrāto pieredzi un zināšanām Rinalds ir atgriezies Latvijā, lai apmainītos ar dažādām idejām mūzikā un ārpus tās.

Savā studiju gaitā Rinalds ir iedziļinājies dažādās muzikālajās estētikās kā arī pētījis mūziku, salīdzinot to arī ar citām mākslas formām (glezniecību un tēlotājmākslu). Rinalds ir pētījis improvizēto mūziku dažādās pasaules kultūrās, studējis dažādu tautu tradicionālos deju ritmus un dažādu reliģisku rituālu ritmus no Āfrikas, Indijas un Kubas.

Sitaminstrumentu un perkusiju spēli studējis Kopenhāgenā ar kubiešu perkusionistu Elielu Lazo (Eliel Lazo), leģendāro amerikāņu bundzinieku Biliju Hārtu (Billy Hart) un dāņu džeza an avantgarda bundziniekiem Krestenu Osgudu (Kresten Osgood) un Jakobu Hoieru (Jakob Høyer). Rinalds ir uzstājies kopā ar tādiem Skandināvijā un citviet pasaulē pazīstamiem improvizatoriem kā Tomass Franks (Tomas Franck), Jakobs Anderskovs (Jacob Anderskov), Briss Soniano (Brice Soniano), Anders Krestensens (Anders Christensen), Rikard Anderson (Richard Anderson), Devins Grejs (Devin Gray) un daudziem citiem.

Pēc atgriešanās Latvijā Rinalds turpina attīstīt savu sitaminstrumentu spēli kā arī studēt ļoti dažādu virzienu mūziku. Sadarbojas ar grupām “Juuk”, “Klātbūtne”, “Nepāriet” un Ainaru Mielavu.

Ieeja bez maksas

Koncertciklu “Džezs Vecrīgā – Mazās ģildes dārzā” ar Rīgas domes atbalstu rīko RKTMC “Mazā ģilde”.