Annas Ābeles personālizstāde ''Sajusts. Saskatīts''

No 1. augusta līdz 31. augustam RKTMC “Mazā ģilde” Mazajā zālē būs aplūkojama TTMS “Ģilde” mākslinieces Annas Ābeles personālizstāde ”Sajusts. Saskatīts”.

Izstādē pārstāvētie darbi radīti laika posmā no 2019. – 2023. gadam. Autore ir meklētāja. Varam redzēt, ka darbos reālistiskais mākslinieciskās izteiksmes stils mijās ar abstrakto. Gleznās vērojama interese par dekoratīvo formu un ritmu. Darbos jūtama pārlaicīgas tēlainās izteiksmes klātbūtne. Poētiski melanholiskais mijās ar vitāli ekspresīvo. Gleznās ir izdevies atklāt lietu apslēpto būtību. Tajos ir vērojamas mākslinieces attiecības ar dabu, cilvēkiem sev apkārt, sevi un neizzināto savas būtības daļu. Viņas interese par glezniecību ir tieša un izjusta. Krāsai Annas Ābeles daiļradē ir būtiska nozīme. Tā ir emocionālā satura atklājēja. Izstādē apskatāmas gleznas no perioda, kas pavadīts Mazās ģildes studijā. Sajūtot un vērojot ir atbrīvojies skatījums uz dzīvi un glezniecību, un ir atdzimis urdošais meklētājas gars.

Anna Ābele ir dzimusi Rīgā 1944. gadā. Izglītība iegūta Rīgas 3.vidusskolā, Rīgas 1.medicīnas skolā un Latvijas Mākslas Akadēmijas pedagoģijas nodaļā(1972). Strādājusi vispārizglītojošās skolās, visilgāk Rīgas Jauno tehniķu stacijā, ieņemot dažādus amatus – gan pulciņu vadītājas, gan metodiķes, gan mācību daļas vadītājas amatos. Piedalījusies dažos plenēros, bet glezniecība nav ņēmusi virsroku pār ikdienas dzīvi. Tikai 2019.gadā, sekojot savam vīram Guntaram Ābelam, sākusi darboties Mazās ģildes glezniecības studijā.

Annas atmiņas: ”Brīnums bija tas, ka iestājos Mākslas Akadēmijā. Pirms tam darbojos VEF Tēlotājas Mākslas studijā. Tās toreizējais vadītājs Harijs Kārkliņš mudināja darboties ar eļļas krāsām. Maz pamazām ar vakara un sagatavošanas kursu palīdzību tiku līdz Mākslas Akadēmijai, kur 5 gadus studēju.”

TTMS “Ģilde” savu darbību sākusi pirms  75 gadiem. Tās dalībnieki ir dažāda vecuma, profesiju un uzskatu amatiermākslinieki. Nodarbībās tiek gleznota klusā daba, portreti, ainavas vai figurālas kompozīcijas, visbiežāk eļļas glezniecības tehnikā. Daži labprāt strādā arī ar pasteli vai akvareļtehnikā. Galvenā tendence ir reālisms, tuvināšanās profesionālai glezniecībai. Dažu autoru darbos parādās arī naivismam raksturīgas iezīmes, bet jaunākās paaudzes dalībnieki ir drosmīgāki un glezno arī mūsdienīgā, ekspresīvā stilā un nebaidās eksperimentēt. Studijas dalībnieki rīko ne tikai savas personālizstādes, bet piedalās arī studijas, Rīgas pilsētas un republikas izstādēs. Izstādes notikušas ne vien Rīgā, bet arī Jūrmalā, Lielvārdē, Carnikavā un citās pilsētās. TTMS “Ģilde” vada Gustavs Filipsons.

Ieeja izstādē bez maksas.

Izstādi ar Rīgas domes atbalstu organizē RKTMC “Mazā ģilde”.