Jauniešu koris "BALSIS" Sidnejas festivālā

No 28. decembra līdz 20. janvārim Jauniešu koris BALSIS trešo reizi koncertēs Austrālijā.

No 28. līdz 31. decembrim BALSIS ar trim dažādām koncertprogrammām un meistarklasēm piedalīsies 37. Austrālijas latviešu jaunatnes dienās Adelaidē. Šī būs lieliska iespēja Austrālijas klausītājiem iepazīt kora jaunāko programmu “Mūzika BALSĪM”, kur skan Andra Sējāna un Valta Pūces kormūzika, kas veltīta korim 35. jubilejā. Meistarklasēs kopīgi ar Austrālijas latviešiem tiks apgūts XXVII Vispārējo latviešu dziesmusvētku repertuārs, kas nu jau visiem dalībniekiem pieejams divās jaunizdotās nošu grāmatās.

No 3. līdz 8. janvārim BALSIS pirmo reizi piedalīsies Sidnejas festivālā, kas ir lielākais un prestižākais ikgadējais mākslu festivāls Austrālijā.

Ints Teterovskis: “Uzaicinājums piedalīties Sidnejas festivālā ir lieliska iespēja un starptautisks novērtējums. Jo īpaši šoreiz, kad varēsim uzstāties pasaulē tik augstu novērtētā lietuviešu un austrāliešu mākslinieku kopdarbā. Opera-performance Sun&Sea (“Saule un jūra”) https://www.sydneyfestival.org.au/events/sun-and-sea ir 2019. gada Venēcijas biennāles augstākā apbalvojuma “Zelta lauva” ieguvēja. To radījuši lietuviešu mākslinieces Rugile Barzdžukaite (Barzdžiukaitė), Vaiva Grainīte (Grainytė), Līna Lapelīte (Lapelytė), un tā ar ironiju stāsta par klimata izmaiņām, kur pasaules gals pienāk ne kā globāla katastrofa, bet nebeidzama laiskošanās pludmalē — vakara saulē. Opera tiks izrādīta trīs dienas Sidnejas pilsētas zālē smiltīs. Par šo iespēju vislielākā pateicība mūsu Austrālijas “aģentei”, Sidnejas Latviešu teātra režisorei Ilonai Brūverei.”

Pēc dalības Sidnejas festivālā, 14. un 15. janvārī, BALSIS uzstāsies Melburnā, bet no 16. līdz 20. janvārim koncertēs Sidnejā.

Latvijā BALSIS šogad vēl var pagūt dzirdēt Rīgas Sv. Pestītāja baznīcā 22. decembrī plkst. 20.00 un 23.00, un 23. decembrī plkst. 20.00 tradicionālajos Ziemassvētku koncertos, šoreiz ar nosaukumu “ТИХА НIЧ | KLUSA NAKTS”. Šajā programmā ar miera, cerību un klusinātu ilgu sajūtu koncerta pirmajā daļā tiks atskaņota Filipa Glāsa, ukraiņu komponista Valentīna Silvestrova, Arvo Perta, Pētera Vaska un Pētera Butāna mūzika, bet programmas otrajā daļā skanēs Jura Karlsona un Uģa Prauliņa Ziemassvētku mūzika, kas izvēlēta, lai atminētos šogad aizsaulē gājušo lielisko mūziķi un diriģentu Andreju Jansonu, ar kuru tā iestudēta 2008. gadā. Koncertos piedalās: Jauniešu koris BALSIS, mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis un diriģenti Kamila Siliņa un Georgs Zujevs, instrumentālais ansamblis, ērģelnieks Jānis Pelše un solistes Viktorija Pakalniece un Ieva Parša. Koncerti notiek, pateicoties Rīgas domes finansējumam un RKTMC “Mazā ģilde”.

Jauniešu koris BALSIS izsaka lielu pateicību Jaunatnes dienu rīkotājiem par uzaicinājumu un palīdzēšanu visu organizēt. Milzīgs paldies Ilonai Brūverei par koncerttūres organizēšanu. Paldies Valsts Kultūrkapitāla fondam par finansiālo palīdzību un koristu vecākiem, kas sedz trešo daļu no ceļa izdevumiem. Arī Jums ir iespēja atbalstīt kora darbību un ceļojumu ziedojot www.balsis.lv.