Lāčplēša dienai veltīts koncerts “Skaista mana tēva sēta”

11.novembrī plkst. 19.00 RKTMC “Mazā ģilde” Lielajā zālē  Lāčplēša dienai veltītā koncertā “Skaista mana tēva sēta” dzirdēsiet daļu no latviešu tautasdziesmu dažādā spektra. Kara dziesmas spoguļo kareivju drosmi un bezbailību, kā arī sūras pārdomas par karā pārdzīvoto un pieredzēto. Līdzās dziesmām no karavīra skata punkta, šajā koncertā izskanēs dziesmas no mājās palicēju puses, kur ģimene vienmēr cer saņemt kādu ziņu un, pāri visam – sagaidīt mājās no kara. Programmu papildinās Ilzes Gruntes dziesmas ar mūsdienu latviešu dzejnieču Veltas Sniķeres un Ināras Eglītes vārdiem, liekot aizdomāties par kopīgo un atšķirīgo toreiz un tagad. Un nav vairs tik būtiski vai sauksim to par mūsdienu tautas mūziku, etnodžezu, vai ko citu. Izdziedot dziesmas, kopīgi piedzīvojam karu un godinām brīvības cīnītājus. Vienmēr var uzdot jautājumus – vai esmu pelnījis brīvību un neatkarību, ko izcīnīja senči? Vai es to uzturu, vai tikai gaidu, kad kāds to darīs manā vietā? Vai es esmu savas dzīves kareivis?

KONCERTU SKATIES ŠEIT: https://youtu.be/kWEL7rT_qxQ

Ansambļa radošais kodols balstās ilggadējā tradicionālās dziedāšanas speciālistes Zanes Šmites (balss, vargans) un daudzu mūzikas instrumentu interesentes Ilzes Gruntes (ģitāra, ukulele, čarango) sadarbībā. Vairāk kā 30 gadus viņas muzicē kopā gan divatā, gan dažādos ar latviešu tautas un dziesminieku mūziku saistītos ansambļos (Rīsa Zvejnieki, Pūces Etnogrāfiskais Orķestris, Ieva Akuratere&Lidojošais Paklājs, Haralds Sīmanis u.c.). Šajā svētku reizē muzikālie kolēģi ir Andris Grunte (kontrabass) un Indriķis Veitners (klarnete, saksofons), kuri ir ne vien redzamākie mūsdienu džeza pārstāvji Latvijā, bet arī ilglaicīgi un pamatīgi dažādu ar tautas mūziku saistītu ansambļu (“Patina”, “Zarbugans”, “Brāļi un māsas” u.c.) dalībnieki.

Dziesma un dziedāšana latviešu tradicionālajā kultūrā bijusi ļoti būtiska daļa no visa latviešu dzīves gājuma, sava veida vokālā zīme, latvieša identitātes priekšnoteikums. Īpašs, pastāvīgi radošs stāvoklis, kas dabiski un pašsaprotami iekļaujas gan svētku reizēs, gan ikdienā, gan sūru pārbaudījumu reizēs.

Koncerts BEZ MAKSAS skatāms klātienē RKTMC “Mazā ģilde” un tiešraidē www.mazagilde.lv un facebook.com/MazaGilde.

Šis ir viens no Rīgas pašvaldības organizētajiem pasākumiem, kas gaidāms valsts svētku mēnesī. Lāčplēša dienai un Latvijas proklamēšanas gadadienai veltītajiem pasākumiem aicinām sekot Rīgas pašvaldības sociālo tīklu kontā “Rīgā notiek, kā arī novembrī – tīmekļvietnēs kultura.riga.lv un svetki.riga.lv.

Koncertu ar Rīgas domes atbalstu organizē RKTMC “Mazā ģilde”.