Andra Rozenberga dokumentālā filma "Sods par sapni"

No 11. novembra plkst. 11.00 līdz 20. novembra plkst. 23.00 www.mazagilde.lv un facebook.com/mazaGilde būs skatāma Režisora Andra Rozenberga dokumentālā filma “Sods par sapni” (1994). Filma  stāsta par divpadsmit latviešu inteliģences pārstāvjiem, kuru aresti sākās 1951. gada 4. janvārī Rīgā. Citu pēc cita čeka arestēja Elzu Stērsti, Kurtu Fridrihsonu, Ievu Lasi, Maiju Silmali, Eleonoru un Alfrēdu Sausnes, Irīnu un Arnoldu Stubauus, Skaidrīti Sirsoni, Mirdzu Ersu, Miervaldi Ozoliņu un Mildu Grīnfeldi.

Filmu skaties šeit: https://www.youtube.com/watch?v=0jnPRh4qECU

“Pēckara Rīgā, kad kultūras dzīve bija apsīkusi, daudzi bija devušies emigrācijā, kultūras cilvēki juta vēlēšanos kaut nedaudz pakavēties atmiņās par reiz lasīto, redzēto. Šos cilvēkus vienoja mīlestība uz franču mākslu un literatūru. Literārās pirmdienas notika 1946. gadā Dzirnavu ielā 70, Dailes teātra aktieru Arnolda un Irīnas Stubauu dzīvoklī. Pie Kurta Fridrihsona bija nonākusi Andrē Žida grāmata “Atgriežoties no PSRS”. Tajā Žids atklāj slēgtu, bloķētu, necilvēcisku sabiedrību. Tās lasīšana bija liktenīga un literāro pirmdienu apmeklētāji kļuva par “franču grupu”. Prokuratūrā glabājas Kurta Fridrihsona lieta Nr. 15551, kas iesākta 1951. gada 4. janvārī un pabeigta 1951. gada 30. maijā. “Bīstamākos” – Elzu Stērsti, Ievu Lasi un Kurtu Fridrihsonu tiesāja Baltijas kara apgabals. Viņiem piesprieda divdesmit piecus gadus koncentrācijas-darba audzināšanas nometnē un vēl piecus beztiesības gadus. Pārējiem jūnijā “osoboje soveščanije” piesprieda desmit gadus un Mirdzai Ersai – septiņus.”

Inta Geile

Filmas “Sods par sapni” scenārija autore

Filmas uzņemšanas grupa: filmas scenārija autore Inta Geile, režisors Andris Rozenbergs, operators Kalvis Zalcmanis, skaņu operators Aivars Riekstiņš, producente Baiba Urbāne. 

Šis ir viens no Rīgas pašvaldības organizētajiem pasākumiem, kas gaidāms valsts svētku mēnesī. Lāčplēša dienai un Latvijas proklamēšanas gadadienai veltītajiem pasākumiem aicinām sekot Rīgas pašvaldības sociālo tīklu kontā “Rīgā notiek, kā arī novembrī – tīmekļvietnēs kultura.riga.lv un svetki.riga.lv.

Filmu ar Rīgas domes atbalstu demonstrē RKTMC “Mazā ģilde”