Tautas lietišķās mākslas izstāde “Saules stari”

Līdz 29. aprīlim Amatu ielas 3. nama skatlogos apskatāma Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra “Mazā Ģilde” Tautas lietišķās mākslas studiju “Kamene” un “Tīne”  meistaru darbu izstāde.

Spēks, kas slēpjas interešu kopībā, brīvā laika piepildījumā, savu radošo potenču attīstībā un senču kultūras mantojuma nodošana jaunajai paaudzei, daudziem studijas dalībniekiem ļauj aizmirst  ikdienas rūpes un sniedz uzmundrinājumu un prieku par padarīto šajā pārmaiņām pilnajā laikā.

Izstādē “Saules stari” piedāvājam apskatei nelielu daļu no TLMS “Kamene” pūra. Ir eksponēti gan vecmeistaru austie krāšņie galdauti un dvieļi, gan jauno dalībnieču pirmie izstāžu darbi. Visi darbi ir austi ar lielu mīlestību.

Audējām iedvesmas avoti visos laikos bija meklējami dabā.

Pavasaris … kūstošs sniegs, migla, no zemes ārā dīkstošs asns, pūpolu zari un košas Lieldienu olas tam visam pa vidu. Bet tiklīdz pirmie saules stari apmirdz koku galotnes, atmodinot dabu – viss mainās…

Krāsu salikumos, īpaši segās, atspoguļojas audējas cieša saistība ar gadalaiku ritmu.

Vērojot dabas norises un daudzveidīgo Latvijas dabu, katrai audējai ir iespēja atspoguļot savas izjūtas un savus novērojumus radoši, aužot segas un citus audumus no vilnas dzijām.

Iemīļoti raksti, krāsas, līniju ritmi padara audumu par īpašu, vienreizēju un laikmetīgu.

 

TLMS “Kamene” dibināta 1978. gadā. No 1983. gada studiju vada Marina Sproģe, pulcējot vienkopus ap 35 domubiedrenēm. Audējas vieno darba mīlestība, viņas labprāt dalās savā pieredzē ar jaunpienācējām.

TLMS “Tīne” dibināta 1976. gadā. Līdz aiziešanai pelnītā atpūtā  studiju ilgstoši vadīja Edīte Laiviņa. Šobrīd studiju vada Līga Tulinska. “Tīne” dalībnieku pinumi bijuši skatāmi neskaitāmās studijas darba atskaites izstādēs, tematiskās izstādēs, pilsētas un republikas tautas lietišķās mākslas izstādēs, kā arī izbraukuma izstādēs Latvijā un aiz mūsu valsts robežām.

Izstādi organizē RKTMC “Mazā Ģilde” ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu.