Guntas Ančupānes personālizstāde  “Pavasaris”

No 1. aprīļa līdz 30. aprīlim RKTMC “Mazā Ģilde” Bellacord zalē skatāma TTMS “Ģilde” mākslinieces Guntas Ančupānes personālizstāde  “Pavasaris”. Par savu izstādi māksliniece saka: Darbus šai izstādei esmu gleznojusi divu gadu garumā, gleznu tēma – pavasaris. Tas ir laiks, kad pēc garas, tumšas, aukstas ziemas sāk kust sniegs, sākas pavasara pali, daba sāk mosties. Tas ir arī atbilstoši noskaņojumam šajā pavasarī – ir bijis grūti, vēl nav beigusies ziema, bet pavasaris būs – būs gaisma, saule, zilas debesis un prieks.”

Gunta Ančupāne pirms daudziem beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu, bet turpmākā dzīve ar mākslu nebija saistīta. Māksliniece strādājusi par grāmatvedi, līdz 2008. gadā iestājās TTMS “Ģilde”, kur studijas vadītājas Ausmas Danemanes vadībā apguva eļļas glezniecības iemaņas. Gleznošana gadu gaitā ir kļuvusi par ļoti mīļu vaļasprieku un tiek turpināta jau 14 gadus. Gunta Ančupāne glezno galvenokārt kluso dabu, ainavas, ziedus – it visu, kas redzams apkārt. Māksliniecei gleznošana ir reizē gan pašizpausme, gan meditācija.

TTMS „Ģilde” savu darbību sākusi pirms 75 gadiem. Tās dalībnieki ir dažāda vecuma, profesiju un uzskatu amatiermākslinieki. Nodarbībās tiek gleznota klusā daba, portreti, ainavas vai figurālas kompozīcijas, visbiežāk eļļas glezniecības tehnikā. Daži labprāt strādā arī ar pasteli vai akvareļtehnikā. Galvenā tendence ir reālisms, tuvināšanās profesionālai glezniecībai. Dažu autoru darbos parādās arī naivismam raksturīgas iezīmes, bet jaunākās paaudzes dalībnieki ir drosmīgāki un glezno arī mūsdienīgā, ekspresīvā stilā un nebaidās eksperimentēt. Studijas dalībnieki rīko ne tikai savas personālizstādes, bet piedalās arī studijas, Rīgas pilsētas un republikas izstādēs. Izstādes notikušas ne vien Rīgā, bet arī Jūrmalā, Lielvārdē, Carnikavā un citās pilsētās. Pavasarī- aprīlī un maijā- visā Latvijā notiek jau par tradīciju kļuvušās Mākslas dienas. Mākslas Dienu izstādēs piedalās arī studijas Ģilde” dalībnieki, ar saviem darbiem vienmēr iegūstot atzinību. Studijas kolektīvs, neskatoties uz to, ka dalībnieku sastāvs ir mainīgs, ir ļoti saliedēts un draudzīgs, ar prieku pieņem savā pulkā jaunus dalībniekus un neaizmirst arī studijas veterānus. Studijas kolektīva saliedēšanā un radošās atmosfēras uzturēšanā lielu darbu ieguldījuši studijas vadītāji- profesionāli mākslinieki un izcilas radošas personības- Jānis Liepiņš, Hiliels Komrass, Eduards Jurķelis, Kurts Fridrihsons, Aleksandrs Zviedris, Andrejs Ģērmanis un Juris Ģērmanis. No 1986. gada līdz 2020. gada rudenim studijas “Ģilde” vadītāja bija gleznotāja Ausma Danemane. Studiju šobrīd vada Gustavs Filipsons.

Informācija par izstādi un izstādes apmeklējuma laiki pieejami www.mazagilde.lv un facebook.com/MazaGilde.

Izstāde apskatāma bez maksas.

Izstādi ar Rīgas domes Kultūras, izglītības un sporta departamenta atbalstu organizē RKTMC “Mazā Ģilde”.