DR. Andreja Mūrnieka publisko lekciju cikls "Mūsdienu izaicinājumi". Tiešsaistes lekcija "Esamība un brīvība. Vai vajadzīgas robežas?"

Trešdien, 2. martā plkst. 18.30 RKTMC “Mazā Ģilde” aicina interesentus piedalīties Dr. Andreja Mūrnieka autorlekciju cikla “Mūsdienu izaicinājumi” tiešsaistes  lekcijā “Esamība un brīvība. Vai vajadzīgas robežas?”. Lekcijā Dr. Andrejs Mūrnieks apskatīs un diskutēs par jautājumiem, kuri saistīti ar esamību un brīvību mākslā, kultūrā, reliģijā, filozofijā, valsī, ģimenē un katra indivīda dzīvē.

Iespēja pieslēgties lekcijai zomm.eu ŠEIT:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/84703763713?pwd=NVk1TE41cW93M3ZlVGw4QVp3S0hadz09

 Meeting ID: 847 0376 3713

Passcode: 284343

 

Īsa lekcijas anotācija:

“Kāpēc esamība ir pirms brīvības? Vai un kāpēc esamībai ir robežas? Ķermeņa, valsts, ģimenes, dabas, uzvedības, zinātnes, mīlestības un brīvības robežas. Alkas pēc neierobežotā mākslā un reliģijā. Robežas mākslā – kanons, reliģijā – dogmas. ”Brīvība no..” un “Brīvība uz..” Džons Loks: likums kā brīvības garants. Haoss un kārtība. Džordans Pītersons, daoisms, sengrieķu filozofija un Bībele – par esamību, brīvību, haosu un kārtību. “Super-varoņu” problēma filmās. Hībrīduzbrukumi valsts, ģimenes un ticības robežām. Vai iespējama neierobežota emancipācija? Daudzveidība uzplaukumam un destrukciju daudzveidība. Valsts kā garants tiesību minimumam vai katra indivīda laimei? Kādi var būt kritēriji robežu noteikšanai? Kam vajadzīgas dogmas un morālie likumi? Vai cilvēkam ir brīvā griba? Cilvēka rekciju fenomens neirobioloģijā. Roberts Sapoļskis, Sems Hariss, Juvals Harari un Deivids Hjūms pret Imanuelu Kantu, Bendžaminu Libetu un Rodžeru Skrūtonu. Morālā pienākuma un laimes antinomija. Cilvēka alkas pēc neierobežotā un Dieva pašierobežošanās (κένωσις) kristietības paradigmā. Tikumības un cilvēcīguma perspektīvā..”

Informācija par iespējām pieslēgties lekcijai tiešsaistē būs pieejama pasākuma dienā 2 stundas pirms lekcijas sākuma www.mazagilde.lv un www.facebook.com/MazaGilde.

Par lekciju ciklu:

Lekcijas iecerētas, lai kopīgi pārdomātu un saprastu, kas notiek mūsdienu daudzveidīgajā, ar informāciju pārsātinātajā un apjukušajā sabiedrībā. Ierosmes un atskaites punkts paša meklējumiem var izrādīties nozīmīgu domātāju pieredze, nesenu, bet joprojām aktuālu tendenču analīze. Lekciju ciklā tiks analizēti izaicinājumi un kontraversāli piedāvājumi mūsdienu kultūrā, kas tālejoši ietekmējusi procesus sabiedrībā un vērtību izpratni 21. gs. Filozofijas, mākslas, reliģijas un zinātnes tendencēs tiks meklētas mūsdienu pieņēmumu, pārliecību, stereotipu, mītu, aizspriedumu un priekšstatu saknes. Pretēju uzskatu pārstāvji tiks salīdzināti, konfrontējot viņu pieejas un atziņas, lai skaidrāk iezīmētos jēgas meklējumu ceļi, tā vedinot klausītājus iesaistīties iekšējā dialogā ar dažādiem pasaules uzskatiem un mūsdienu izaicinājumiem.

Ikviens, kuru interesē izprast mūsdienu problēmas, laipni aicināts piedalīties! Pēc katras lekcijas paredzēts laiks jautājumiem un diskusijām. Atšķirībā no iepriekšējiem Mazajā ģildē notikušajiem lekciju cikliem, jaunajā ciklā akcents ir uz cilvēku pieredzi un patiesības meklējumiem 20. un 21. gs. un meklētas atbildes uz jautājumiem kā orientēties dažādu garīgo piedāvājumu, kustību, metožu, vilinājumu un utopiju klāstā.

Lekciju ciklu ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu organizē RKTMC “Mazā Ģilde”.