Dr. Andreja Mūrnieka autorlekciju cikls “Mūsdienu izaicinājumi” tiešsaistē

Trešdien, 30. martā plkst. 18.30 RKTMC “Mazā Ģilde” aicina interesentus piedalīties Dr. Andreja Mūrnieka autorlekciju cikla “Mūsdienu izaicinājumi” tiešsaistes lekcijā “Vai Dievs ir miris? Uz ko paļauties un kam ticēt?”

Pievienojies lekcijai ŠEIT:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/86438906570?pwd=ZkFFM1lqSjFiMlB5NjFCejRSQXNqZz09 

Meeting ID: 864 3890 6570

Passcode: 046290

Īsa lekcijas anotācija:

“Frīdriha Nīčes “Dieva nāve.” Ķēdes reakcija pēc F. Nīčes paziņojuma. Ko tālāk? Džordana Pītersona padomi. Tals Benšahars: reliģiozi cilvēki jūtas laimīgāki. Ateisms kā ideoloģiju sastāvdaļa un kā “tīra” pārliecība. Dieva racionāli pierādījumi teismā. Akvīnas Toms. Vulgārais un filozofiskais ateisms. Vai zinātne Dieva vietā? Trīs pasaules (fiziskā, mentālā un inteligiblā). Lai noliegtu Dievu vispirms jātiek galā ar cilvēka “es”, brīvo gribu un pasaules kārtību. Deivids Hjūms un Imanuels Kants. Sirdsapziņa kā durvis uz transcendento. Vai “Dieva nāve” paver jaunas iespējas? Atbrīvošanas no instrumentālas attieksmes pret Dievu. Kas notiek ar līķi? Hanss Holbeins Jaunākais un Fjodors Dostojevskis. Ja Dievs ir visvarens, kāpēc pastāv ļaunums un ciešanas? Ījaba gadījums. Dostojevska “Lielinkvizitors” – visu globālo varu un imperiālo diktatoru prototips. Kants un Dostojevskis – divas pieejas: pierādīt, apbrīnot vai mīlēt un tikt ievainotam? Cilvēks pasaules centrā: viens vai kopā ar Kādu, kurš smaida? Divas rokas. Ko paver Trešā klātbūtne? Svētā Gara svētki bijušajā Panteonā. Atvērtība dievišķai intervencei..”

Informācija par iespējām pieslēgties lekcijai tiešsaistē būs pieejama pasākuma dienā 2 stundas pirms lekcijas sākuma www.mazagilde.lv un www.facebook.com/MazaGilde.

Par lekciju ciklu:

Lekcijas iecerētas, lai kopīgi pārdomātu un saprastu, kas notiek mūsdienu daudzveidīgajā, ar informāciju pārsātinātajā un apjukušajā sabiedrībā. Ierosmes un atskaites punkts paša meklējumiem var izrādīties nozīmīgu domātāju pieredze, nesenu, bet joprojām aktuālu tendenču analīze. Lekciju ciklā tiks analizēti izaicinājumi un kontraversāli piedāvājumi mūsdienu kultūrā, kas tālejoši ietekmējusi procesus sabiedrībā un vērtību izpratni 21. gs. Filozofijas, mākslas, reliģijas un zinātnes tendencēs tiks meklētas mūsdienu pieņēmumu, pārliecību, stereotipu, mītu, aizspriedumu un priekšstatu saknes. Pretēju uzskatu pārstāvji tiks salīdzināti, konfrontējot viņu pieejas un atziņas, lai skaidrāk iezīmētos jēgas meklējumu ceļi, tā vedinot klausītājus iesaistīties iekšējā dialogā ar dažādiem pasaules uzskatiem un mūsdienu izaicinājumiem.

Ikviens, kuru interesē izprast mūsdienu problēmas, laipni aicināts piedalīties! Pēc katras lekcijas paredzēts laiks jautājumiem un diskusijām. Atšķirībā no iepriekšējiem Mazajā ģildē notikušajiem lekciju cikliem, jaunajā ciklā akcents ir uz cilvēku pieredzi un patiesības meklējumiem 20. un 21. gs. un meklētas atbildes uz jautājumiem kā orientēties dažādu garīgo piedāvājumu, kustību, metožu, vilinājumu un utopiju klāstā.

Lekciju ciklu ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu organizē RKTMC “Mazā Ģilde”.