Tautas deju koncertuzvedums “LĪGO SAULE”. Pirmizrāde

Horeogrāfs Jānis Purviņš un Tautas deju ansamblis LĪGO kopā ar domubiedriem – latviešu tautas tradīciju kopējiem Julgī Stalti, Katrīnu Dimantu, Ēriku Zepu un Laimu Dimantu – radījuši īpašu deju notikumu: vasaras saulgriežu mistēriju LĪGO SAULE, kas tika izdejota Valātas pilskalnā. Šī uzveduma pirmizrāde būs skatāma LMT Straumē un Viedtelevīzijā Līgo dienā, 23. jūnijā no plkst. 11.00.

“Vasaras saulgriežu un Jāņu svinēšana ir vieni no retajiem latviešu svētkiem, kuros kultūras mantojums un latviskās tradīcijas tiek ne tikai godātas, bet joprojām ir dzīvas un pilnasinīgas. Mūsu uzdevums ir tās saglabāt arī nākamajām paaudzēm, tāpēc LMT papildina savu kultūras ierakstu kolekciju ar šo vērienīgo un skaisto notikumu. Novēlam arī saviem klientiem šajos svētkos piedzīvot īstu līgošanu!” saka LMT prezidents Juris Binde.

Biedrība “Jaundeju pieradinātāji” un Tautas deju ansamblis LĪGO sadarbībā ar Kazdangas pagasta pārvaldi un Aizputes novada domi Kazdangas pagasta Valātas pilskalnā šajos vasaras saulgriežos, 20. jūnijā, izdejoja saulgriežu uzvedumu LĪGO SAULE, kurā piedalījās Tautas deju ansamblis LĪGO, vidējās paaudzes deju kolektīvi LĪGO un SEN LĪGO, kā arī folkloristi Julgī Stalte, Katrīna Dimanta, Ēriks Zeps un Laima Dimanta.

 

“Vasaras saulgrieži ir īpašs, maģisks laiks – saule uzkāpusi kalna galā, naktij nav varas pār cilvēkiem, un arī projekta dalībnieki simboliski atzīmē šo laiku ar dejām, dziesmām, uguns rituālu un vasaras pilnziedu. Mēs esam tiešām priecīgi dāvināt šo skaisto notikumu skatītājiem un ceram, ka tas ienesīs svētku sajūtu katrā mājā – arī tur, kur nav iespējas izbaudīt saulgriežu nakts burvību un Jāņu dienas rīta rasu,” stāsta idejas autors, deju kolektīvu mākslinieciskais vadītājs un pasākuma producents, horeogrāfs Jānis Purviņš.

 

Pasākuma norisi veidos trīs daļas. Deju koncertuzvedumā “LĪGO treji vārti” iekļautas 14 skatītāju iemīļotas un dejotāju sirdīm tuvas dejas un viena horeogrāfiska miniatūra par Kurzemi, vasaras pilnbrieda laiku un gada īsāko nakti Jāņa Purviņa, Gunas Trukšānes un Anda Lagzdiņa horeogrāfijā, ko izdejos TDA “Līgo” trīs dejotāju paaudzes, pavisam 100 dejotāju.

 

Tam sekos saules pavadīšana un uguns rituāls Julgī Staltes un Ērika Zepa vadībā, piedaloties TDA LĪGO trijām dejotāju paaudzēm. Lielajā ziedēšanas trakumā uz zemes kulminē mūžīgā auglības un saules dzīvības spēka mistērija, kas nav iedomājama bez jāņugunīm – šķīstošās, svētību un auglību nesošās uguns stihijas. Uguns rituāls gada īsākajā naktī enerģijas, izturības un spēka vairošanai vienmēr ir bijusi daļa no saulgriežu maģijas. Šajā uguns rituālā paredzēts iedegt uguni, pavadot sauli un dziedot dziesmas.

 

Bet mistērijas noslēgs Jāņa Purviņa un grupas “ImantaDimanta un draugi” sadarbībā tapusi horeogrāfiska uzveduma “LĪGO Jānis” pirmizrāde – 10 dejas, kas sākotnēji radītas kā vasaras saulgriežu dziesmas, piedaloties Katrīnai Dimantai, Laimai Dimantai un TDA “Līgo” trijām dejotāju paaudzēm.

 

Pasākuma tehnisko nodrošinājumu īstenojusi SIA „Magic Nebula” (vadītājs Rihards Gulbis).

 

Koncertuzvedums filmēts, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus un nepieciešamos piesardzības pasākumus.
Papildu informācija:

 

Jānis Purviņš

+ 371 29166667

janis.purvins@gmail.com