Romualda Pipara dokumentālā filma "Monētas dubultportrets"

SKATIES ŠEIT: https://www.youtube.com/watch?v=xT8XGRp5iTo

4. maijā plkst. 12.00 Mazā Ģilde piedāvā noskatīties unikālu dokumentālo filmu. Filma “Monētas dubultportrets” rāda dzīvi sociālistiskā valstī, kas balstījās uz izolētu, no pārējās pasaules atdalītu sabiedrību, kur valsts dzīvoja pēc vienas, bet cilvēki pēc citas morāles. Filma ir par mūsu tēviem un mātēm – par paaudzi, kura dzīvoja, cerēja, mīlēja un sapņoja, būvēja savu dzīvi ar tādiem pašiem mērķiem kā jebkurš cilvēks brīvajā, demokrātiskajā pasaulē. Filma ir par cilvēkiem, kuri nākotnē piepildīs savu sapni, sadodoties rokās Baltijas ceļā, nobalsojot par Latvijas neatkarību 4. maijā, aizstāvot Latviju barikādēs.

Filmā “Monētas dubultportrets” nav neviena kadra, kas būtu uzņemts vēlāk par
20. gadsimta 80. gadiem, turklāt tie ir amatieru filmēti materiāli, kas iemūžina dziļi personiskus, bet arī vispārcilvēciskus notikumus – kāzas, bēres, bērnu pirmos solīšus… Filmā ir daudz arī tieši padomju laikiem raksturīgu sižetu – rindas veikalos, svētku gājieni, pionieru zvēresti, lepnums par mašīnu, kurai nauda krāta gadiem, tomēr šie kadri uzņemti parasta cilvēka acīm. Šiem kadriem pretstatā, paralēlā montāžā valsts oficiālās kino hronikas sižeti, tā teikt parādās monētas otra puse.

Asprātīgs komentārs visas sadzīves detaļas savij vienā spilgtā laikmeta liecībā, kur skatītājs var ieraudzīt ne tikai pazīstamu veļasmašīnas modeli vai Sarkanā Kvadrāta gumijniekus, bet arī izjust aizgājušā laikmeta garu.

 

Scenārija autori -Tālivaldis Margēvičs, Anna Apsīte, Romualds Pipars
Režisors – Romualds Pipars
Montāžas režisori – Maija Selecka, Romualds Pipars
Producenti – Baiba Urbāne, Romualds Pipars

 

Filma tiešsaistē bez maksas būs skatāma www.mazagilde.lv un facebook.com/MazaGilde/

Filmas tiešsaisti nodrošina RKTMC „Mazā Ģilde” ar Rīgas domes Kultūras, izglītības un sporta departamenta atbalstu.