#ēkultūra_ lekciju cikls "Patiesības meklētāji" tiešsaistē

Lekcija “Kā dzīvot globālās sistēmās? Hellēnisma laika pieredze”
Lektors Dr. Andrejs Mūrnieks.

Lai pievienotos lekcijai, nepieciešams lejupielādēt programmu ZOOM vai arī izmantot to no Google chrome pārlūka.

Piekļuves kods Dr. Andreja Mūrnieka lekcijai “Kā dzīvot globālās sistēmās? Hellēnisma laika pieredze”:

https://us02web.zoom.us/j/87161194050

Meeting ID: 871 6119 4050

Lekcijas anotācija:
“Kā izveidojās pirmā globālā sistēma – hellēnisma civilizācija? Kāda loma tajā bija filozofam Aristotelim un viņa skolniekam Aleksandram? “Platons man dārgs, bet patiesība dārgāka!” Patiesības apjauta kā acumirklīga atskārta (“apgaismība”) vai ilgstošs pārdomu un atziņu konstruēšanas ceļš? Kā sistematizēt pasaules priekšstatus? Vai visi cilvēki patiešām ir vienādi un tāpēc vienlīdzīgi? Vidusceļš un mērs visās lietās. Aristoteļa ēra 2000 gadu ilgumā. Skepse, bauda, atturība vai samierināšanās ar likteni: helēnisma laika filozofu meklējumu virzieni. Atpakaļ pie mūžīgā – neoplatonisma pieeja. Jaunas paradigmas priekšnojautās.”

 

 

Bezmaksas publisko lekciju cikls “Patiesības meklētāji” turpina iepriekšējo ciklu – “Domāsim kopā!” un “No pagātnes uz nākotni” – tradīciju. Lekcijas būs gan viena lektora – Dr. Andreja Mūrnieka – autorlekcijas, gan viņa uzaicinātu ekspertu pārdomas par patiesības meklējumiem cilvēces vēsturē un mūsdienās.
Lekcijās tiks analizēti patiesības meklējumi, kas veidojuši cilvēces garīgās kultūras pamatus, kas mūsdienās joprojām ir aktuāli, kas veicinājuši gan izaugsmi, gan to bremzējuši, kas tālejoši ietekmējuši sabiedrību vērtību sistēmas. Lekciju ciklā tiks meklētas saistības starp konkrētu cilvēku dzīves gājumu, piedzīvotajiem satricinājumiem un to izraisītajām reakcijām, kas novedušas pie jaunu ideju un vērtību veidošanās. Filozofijas, mākslas, zinātnes un reliģijas ģēniju domu pasaulē tiks meklētas mūsdienu pieņēmumu, pārliecību, stereotipu, mītu, aizspriedumu, aksiomu un priekšstatu saknes. Pretēju uzskatu pārstāvji tiks grupēti un salīdzināti (visbiežāk pa pāriem). Konfrontējot viņu pieejas un atziņas, lai skaidrāk iezīmētos patiesības meklējumu spriedze, tā vedinot klausītājus iesaistīties iekšējā dialogā ar dažādiem pasaules uzskatiem, pagātnes pieredzi un mūsdienu izaicinājumiem.
Par patiesības meklētāju aicināts kļūt ikviens. Lai saprastu, kas notiek mūsdienu daudzveidīgajā, ar informāciju pārsātinātajā un apjukušajā sabiedrībā. Bet ierosme un atskaites punkts paša meklējumiem var izrādīties pagātnes domātāju pieredze. “Patiesība Jūs darīs brīvus!” Ikviens, kuru interesē vēlreiz pārskatīt cilvēces garīgo meklējumu apcirkņus, laipni aicināts piedalīties! Pēc katras lekcijas paredzēts laiks jautājumiem un diskusijām.
Lekcijas notiek ar Rīgas Domes atbalstu.

No 12 lekcijām pirmās 6 paredzētas 2020. gada ziemā un pavasarī, bet 6 lekcijas – rudenī un ziemā.
2020. gada rudens lekciju grafiks – 23. septembris, 7. oktobris, 21. oktobris, 4. novembris, 25. novembris, 9. decembris