Koncerts "Nakts serenādes"

Latvijas Nacionālas operas solists Guntars Ruņģis un vīru kamerkoris FRACHORI aicina uz koncertu “Nakts serenādes”, kas notiks sestdien 1. decembrī plkst. 17. 00 Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā “Mazā Ģilde”, Vecrīgā, Amatu ielā 5.

Koncertā skanēs latviešu un Rietumeiropas komponistu skaņdarbi, turklāt – gan apcerīgās un romantiskās, gan jautrās noskaņās un raitos ritmos. Par īpašo vadmotīvu izvēlēts vārds – “serenāde”. Viduslaiku un renesanses mākslā serenāde bija mīļotajai veltīta dziesma, ko izpildīja pie viņas loga stīgu instrumentu pavadījumā, parasti vakarā, naktī. Dziedonis pats savu dziedājumu pavadīja uz lautas, mandolīnas vai ģitāras.

Arī minētajā vakara koncertā “Nakts serenādes” skanēs ģitāras. Uzstāsies jaunais ģitāras virtuozs Jānis Ruņģis, kopā ar savu tēvu operdziedātāju Guntaru Ruņģi, kurš ne tikai dzied, bet kopš jaunības dienām aktīvi spēlē šo stīgu instrumentu – turklāt dažādos žanros.

Kormūzikas cienītājus koncertā iepriecinās vīru kamerkoris FRACHORI diriģentu Ingus Leilanda un Andreja Mūrnieka vadībā. Koris ir atklājis, ka vīru dziedājums visai labi sader un gūst neparastas izteiksmes krāsas, skanot kopā ar vairākām ģitārām. Kora nosaukums “FRACHORI” ir darināts kā triju latīņu vārdu “Fraternitas Chori Rigensis” (“Rīgas kora brālība”) saīsinājums. Kopš tā dibināšanas 1986. gadā koris ir izaudzis par vienu no latviešu vīru koru kustības balstiem. Kora īpašo skanējumu ir gadiem ilgi slīpējis kora vokālais pedagogs, Latvijas Nacionālās operas tenors Guntars Ruņģis. Koncertā “Nakts serenādes” varēs dzirdēt arī viņa audzēkņu – kora solistu – sniegumu atsevišķās dziesmās.

Koncerta datums sakrīt ar pirms Ziemassvētku periodu – 2. decembrī ir pirmā Adventa svētdiena. Tāpēc koncertā ieskanēsies arī nedaudz no Betlēmes brīnuma gaidīšanas noskaņas…

Serenādēm veltīto vakaru vadīs diriģents, kultūrvēsturnieks un lektors Andrejs Mūrnieks.

IEEJA BEZ MAKSAS