G. F. Hendeļa oratorijas "The Choice of Hercules" pirmatskaņojums Mazajā ģildē

Š.g. 5. maijā plkst. 16.00 Mazajā Ģildē baroka orķestris Collegium Musicum Riga un baroka koris Collegium Choro Musici Riga diriģenta Māra Kupča vadībā aicina uz Georga Frīdriha Hendeļa oratorijas “The Choice of Hercules” Latvijas pirmatskaņojumu.

 

Turpinot misiju Latvijas publiku iepazīstināt ar slavenu baroka laika komponistu maz zināmiem darbiem, senās mūzikas atskaņotāju uzmanības lokā ir nonākusi Georga Frīdriha Hendeļa vēlīnā viencēliena oratorija “The Choice of Hercules” (HWV69).

Kad 1730. gados Hendelis Londonu iepazīstināja ar oratorijām angļu valodā, viņš neaprobežojās tikai ar sakrālajiem tematiem, bet aizrautīgi pētīja klasiķu mītus un leģendas, pievēršoties seno romiešu un grieķu literatūrai. Viens no tādiem piemēriem ir Hendeļa vēlīnā oratorija “The Choice of Hercules”, kurā stāstīts par jaunekļa Herkulesa izvēli starp prieka un tikuma ceļiem. Abus ceļus iemieso divas sievietes (Pleasure un Virtue), kuras šarmē Herkulesam un ar dažādiem argumentiem galīgi sajauc jaunekļa galvu, darot izvēli vēl sarežģītāku.

  1. gadā komponētā oratorijas mūzika oriģināli bija Tobiasa Smoleta “Alčestai”, taču uzvedums tika atcelts. Bet Hendelis neatstāja savu mūziku neizmantotu, un lielāko daļu no tās piemēroja jaunam, kompaktam viencēliena darbam – oratorijai “The Choice of Hercules”. Šāda izmēra, apmēram stundu gari darbi vienmēr bija izcili piemēroti vakara izklaidēm, un 1751. gada Aleksandra svētkos “The Choice of Hercules” beidzot piedzīvoja savu pirmatskaņojumu. Latvijas pirmatskaņojums – šī gada 5. maijā plkst. 16.00 Mazajā ģildē!

Koncertuzveduma mūziķi:

Biraj Barkakaty (kontrtenors, ASV)

Ilze Grēvele-Skaraine (soprāns)

Elīna Avotiņa (mecosoprāns)
Ansis Bētiņš (tenors)
Baroka orķestris COLLEGIUM MUSICUM RIGA
Baroka koris COLLEGIUM CHORO MUSICI RIGA
Diriģents Māris Kupčs

Ieeja koncertā bez maksas
Koncerta norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas Senās mūzikas centrs, RKTMC “MAZĀ ĢILDE”

 

Laura Šarova
Rīgas Vēsturiskā teātra un mūzikas biedrība

Papildus informācijai:
info@earlymusic.lv
+371 25714770
www.earlymusic.lv

https://www.facebook.com/earlymusiclv/