Fridrihs Bruks. SONĀTES

26. jūlijā plkst. 17.00 RKTMC “Mazā ģilde” klausītāji ir aicināti iepazīties ar somu komponista Fridriha Bruka daiļradei nozīmīgu žanru – sonātēm, atklājot Bruka izsmalcināto prasmi 21. gadsimta mūzikas izteiksmes līdzekļus savā skaņu rakstā veidot saprotamus un interesantus.

82 gadus vecais ebreju izcelsmes komponists Fridrihs Bruks ir spilgta personība, kura nozīmīgā un savdabīgā daiļrade īpaši pēdējos gados ir pievērsusi publikas un tādu pasaulē atzītu mūzikas kritiķu kā Richard HanlonNorman Lebrecht u.c. uzmanību. Bruka saknes rodamas Latvijā, Daugavpilī, no kuras 1915. gadā ar cariskās Krievijas lēmumu līdz ar daudzām citām ebreju ģimenēm izsūtīja arī Bruka tēva ģimeni. Lai arī dzimis Ukrainā un šobrīd jau 40 gadus dzīvo Somijā, komponists tomēr izjūt savas dzimtas seno piederību Latvijai un pauž ilgas un sajūsmu par mūsu valsti. Tādēļ viņa 18. simfonijai, ko pēc britu izdevniecības Toccata Classics pasūtījuma pirms diviem gadiem kompaktdiskā ierakstīja Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Māra Kupča vadībā, komponists devis nosaukumu “Daugavpils”. Tās pirmās daļas vadmotīvs ir tautasdziesma “Rūžeņa”, kuras tēma arī svešumā esot bieži skanējusi komponista ģimenē.

Dalībnieki:

Pēteris Trasuns (alts)

Līga Griķe (kokle)

Renāte Lodziņa (oboja)

Samanta Čipinska (akordeons)

Koncerta idejas autors un mākslinieciskais vadītājs – diriģents Māris Kupčs

 

Programma:

Fridrihs Bruks (Fridrich Bruk, 1937)

– Sonāte altam solo / Sonaatti alttoviululle

– Sonāte obojai un marimbai (2013)

– Sonāte koklei

 

Ieeja koncertā bez maksas, aizpildot pieteikuma anketu https://forms.gle/2rjGEXntjyq59KNx9, kas atrodama Mazās ģildēs mājaslapā www.mazagilde.lv, kā arī zvanot pa tel. nr. +371 25714770.

Koncerta laikā tiks ievēroti visi aktuālie drošības pasākumi (pieejamas 50 sēdvietas, starp katru klausītāju ievērojot 2m distanci).

Koncerta laikā notiks filmēšana un koncerta audio ieraksts.