Dokumentālo filmu seansi "Filmas ceļā uz brīvību”

Dokumentālā kino maratons “Filmas ceļā uz brīvību”

PROGRAMMA

Visas 17.novembrī  demonstrētās filmas tapušas Latvijas simtgades zīmē.Pirmā filma “Zigfrīds Anna Meierovics” stāsta par Latvijas valsts veidošanos. Otrā filma “Septiņdesmitie.Spožums un posts” par cīņu ar padomju varas birokrātiju un cenzūru.Trešā filma “Vēsture aiz kadra.Kino” par barikādēm, par brīvību. Filmas veltītas Latvijas tautai.

 

 

T.Margēvics “Zigfrīds Anna Meierovics” plkst.13.00

Viņa dzīve bija īsa un spraiga, bet pāragrās nāves apstākļi kļuva par pamatu dažādām sazvērestību teorijām. Filma par Latvijas valsts pirmo ārlietu ministru Zigfrīdu Anna Meierovicu reizē ir arī stāsts par sarežģīto laiku, kurā tika iecerēts un izveidots Latvijas valstiskums – par indivīda izvēlēm un darbībām, kuras varēja ietekmēt visas nācijas likteni. Filma “Zigfrīds Anna Meierovics” ir īpašs darbs režisora un scenārista Tālivalža Margēviča filmogrāfijā, jo ieceri veidot personīgu stāstījumu par Zigfrīdu Anna Meierovicu režisors lolojis vairāk nekā 20 gadus.             

 

K.Luhares “Septiņdesmitie.Spožums un posts” plkst.15.00

Filmas autors Kristians Luhares pastāsta par filmas tapšanu.

 “Savējie sapratīs. Septiņdesmitie. Spožums un posts” ir otrā dokumentālo filmu triloģijas “Savējie sapratīs” daļa. Tā vēsta par laiku, kad Latvijā parādījās jaunas paaudzes rokmūziķi – Mārtiņš Brauns, Ēriks Ķiģelis, Juris Kulakovs un citi, kuri iedvesmu smēlās no 60. gadu pasaules mūzikas grandiem.
Dokumentālajā filmā laikmeta aculiecinieki un tā laika rokmūzikas atslēgas cilvēki – Zigismunds Lorencs, Pits Andersons, Valerijs “Seiskis” Saifudinovs, Juris un Leons Sējāni, Raimonds Bartaševičs, Imants Kalniņš, Vladimirs Smirnovs, Vjačeslavs Mitrohins, Mārtiņš Brauns, Jānis Grodums, Igo un citi – stāsta par to, kāda bijusi mūziķu ikdiena, kā cenzūra rūdījusi, kā reaģējusi publika un atskatās uz laiku pirms vairākām desmitgadēm. Īpaši šai triloģijas daļai ar brāļu Sējānu palīdzību restaurētas divas grupu “Menuets” un “Sīpoli” dziesmas, kas tapušas 70. gados.

 

R.Pipars  “Vēsture aiz kadra. Kino.” plkst.17.00

Tikšanās ar Romualdu Piparu

 Aiz katra leģendāra kino kadra stāv cilvēki, kas to uzfilmēja.

Pirmo reizi kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas kino dokumentālisti, kas iemūžināja Trešās Atmodas notikumus, stāsta, kā tapa vēsturiskie kadri – gan labi pazīstami, gan līdz šim nepublicēti, pārsteidzoši materiāli. Dramatiski un komiski atgadījumi, pacilātības un baiļu brīži, ikdienas dzīve un misijas apziņa –  ir jāfilmē!

 

Latvijas Republikas proklamēšanas 100. gadadienai veltītos pasākumus atbalsta Rīgas dome.

 IEEJA BEZ MAKSAS